Je bedrijf verduurzamen? Zo begin je!
Duurzaamheid is niet alleen voor jou als bedrijf, maar ook voor de klanten steeds belangrijker. Logisch ook, want de klimaatcrisis liegt er niet om. In het bedrijfsleven doe je al gauw niet meer mee als helemaal niet je best doet om te verduurzamen. Het is dus een goed idee om na te denken over verduurzaming in je bedrijf. Maar goed, waar begin je? Hoe kun je de natuur en het milieu zo min mogelijk belasten?
1. Blijf up-to-date met wet- en regelgeving
Wil je je bedrijf verduurzamen, dan is het belangrijk om up to date te blijven met de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid. Je mag bijvoorbeeld geen wegwerp plastic meer verkopen sinds juli 2021. Weten wat er speelt zorgt ervoor dat je kunt inspelen op eventuele veranderingen.
2. Minder energieverbruik zorgt voor kostenbesparing
Natuurlijk is goed voor het milieu, maar de meeste MKB bedrijven beginnen met verduurzaming vanwege kostenbesparing. Denk aan het licht niet onnodig aan laten staan door het installeren van bewegingsschakelaars of de computers na werktijd helemaal uitzetten. Ook dubbel glas kan hierbij helpen.
3. Ga voor duurzame auto’s
Goedkoop vervoer, dat geldt natuurlijk niet voor auto’s. Daarnaast geven ze behoorlijk wat stikstof en CO2 af, wat ontzettend belastend is voor het milieu. In Nederland zorgt het wegverkeer voor wel 20% van de uitstoot van broeikasgassen. Om deze reden wordt elektrisch rijden dan ook gestimuleerd door de overheid. Je betaalt minder, want je kunt zelfs een subsidie krijgen hiervoor.
4. Ga voor duurzame leveranciers
Heb je veel leveranciers voor je bedrijf? Kijk dan eens goed naar de duurzaamheid van de spullen die je laat afleveren, zoals het verpakkingsmateriaal. Als duurzame ondernemer kun je echt een verschil maken door te kijken naar duurzame leveranciers en transportmogelijkheden.
5. Gebruik grondstoffen en producten opnieuw
Wil je dat een circulaire economie werkt, zal ook de diensten en producten voor een circulaire economie moeten ontwerpen. Tegenwoordig zie je het gelukkig steeds meer, maar bijvoorbeeld een ontwerp dat eenvoudig in reparatie en goed recyclebaar is, zijn belangrijke randvoorwaarden voor een werkend circulair product. Jij kunt als onderneming ook bijdragen hieraan door je spullen te laten maken en te hergebruiken.