Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen
De nieuwe Fietsboot die sinds kort op de Vecht vaart, is duurzaam, elektrisch en stil. De Fietsboot wordt gerund door vrijwilligers en vaart een mooie route tussen Maarssen en Fort Nieuwersluis, langs UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en door Oudhollandse landschappen. De stichting Veerdiensten op de Vecht heeft dit voor elkaar gekregen met partners, waaronder de provincie Utrecht, de provincie Noord-Holland, de gemeente Stichtse Vecht en het Waterschap Amstel Gooi en Vecht.
De stichting vaart met twee Fietsboten: een op de Vecht en een op de Loosdrechtse Plassen. Beide Fietsboten zijn nu verduurzaamd. Gedeputeerde Rob van Muilekom: ‘Dankzij de Fietsboot is het voor recreanten mogelijk om op een laagdrempelige manier al het moois van de Vecht te ervaren. Wat is er nu mooier om op de fiets onze mooie provincie te verkennen en even uit te rusten tijdens een tochtje op de Fietsboot. Ook de vrijwilligers die deze Fietsboot bemensen verdienen een groot compliment!’
Gerund door vrijwilligers
De Fietsboot op de Vecht wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het werk van vrijwilligers is belangrijk voor erfgoed en recreatie, niet in de laatste plaats omdat zij ambassadeurs zijn voor de Hollandse Waterlinies. De boot levert ook een grote bijdrage aan de fiets- en wandelvoorzieningen, het verkennen van de historie, natuur en cultuur rond de Vecht en een goede, duurzame en gezonde leefomgeving. De nieuwe elektrische Fietsboot vervult tenslotte binnen de gemeente Stichtse Vecht een unieke ov-functie. De Fietsboot en zijn vrijwilligers leveren zo een belangrijke bijdrage aan duurzaam toerisme.
Nieuw: Waterlinie Fietsbootroute
Op dezelfde dag reikte gedeputeerde Rob van Muilekom ook het eerste exemplaar uit van een bijzonder mooie nieuwe fietsroute: de Waterlinie Fietsbootroute. Het is een route die de vroegere lijn volgt tussen veilig en onveilig militair gebied langs rivier de Vecht en rondom de Loosdrechtse Plassen. De Vecht was namelijk een onmisbaar element in onze verdediging. Langs deze rivier liep de hoofdweerstandslijn: de lijn tussen veilig en onveilig gebied. Tijdens een vijandelijke aanval zorgde de Vecht, door middel van sluizen, voor de aanvoer van water voor het onder water zetten van land, zodat de vijand ons niet kon aanvallen. Je kan de fietstocht afwisselen met een vaartochtje op één of beide fietsboten. De route komt onder meer langs bij de forten Maarsseveen, De Gagel, Aan de Klop, Tienhoven, Nieuwersluis en Spion.
De folder met de nieuwe Fietsbootroute is in samenwerking met Visit Gooi & Vecht en de stichting tot stand gekomen. De Fietsboot op de Vecht vaart vanaf 26 april op vrijdag, zaterdag en zondag, en dagelijks vanaf medio juni.
Kijk voor de actuele vaartijden op: www.defietsboot.nl en voor meer informatie over de nieuwe fietsroute: Waterlinie Fietsbootroute | Hollandse Waterlinies