Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Branchepartijen ontwikkelen nieuwe groene standaard voor taxateur

TEGoVA-NL (een initiatief van brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro) en RICS hebben afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw modeltaxatierapport voor bedrijfsmatig vastgoed (de PTD) samen met een bijbehorende opdracht tot dienstverlening (OTD). Aangezien de vastgoedwereld snel verandert, moeten ook taxateurs daar op inspelen. Vanuit de markt wordt immers verlangd dat taxatierapporten nog verder worden verbeterd in kwaliteit en transparantie.

Deze vernieuwde documenten zorgen voor meer uitleg en verantwoording hoe een taxateur tot een waardering in zijn/haar professionele taxatiedienst is gekomen. De modellen zijn ingericht volgens de laatste standaarden van IVS en EVS (Red Book en Blue Book) en voldoen aan de eisen van het NRVT. Vanzelfsprekend is het actuele vraagstuk rondom ESG ook verwerkt.

De nieuwe DUPA 2.0 (Duurzaamheid Paragraaf 2.0) is integraal onderdeel van het nieuwe modeltaxatierapport. De conceptdocumenten zijn in de afgelopen periode aan een uitgebreide consultatie onderworpen bij alle stakeholders en hun reacties zijn waar mogelijk verwerkt.

‘Wij zetten met deze nieuwe modellen de standaard voor uniformiteit, kwaliteit en transparantie én roepen alle betrokkenen in het taxatieproces, zowel financiers, opdrachtgevers als taxateurs op om deze nieuwe modellen als de leidende standaard te adopteren’, aldus de branchepartijen.

TEGoVA-NL en RICS menen er goed aan te doen samen met stakeholders uit de taxatieketen te blijven optrekken, zodat onder andere gebruikers goed opgeleid kunnen worden en er ook met de softwareleveranciers afstemming zal zijn over praktische implementatie van het nieuwe modeltaxatierapport in de taxatiesoftware.

Geplaatst in Nieuws
27 feb. 2024