Asito zet flinke stap richting duurzaamheidsdoelstelling met circulaire handschoen
Vanaf 1 mei introduceert Asito officieel de circulaire handschoen als nieuwe standaard in haar schoonmaakdienstverlening. Met deze stap onderstreept het bedrijf haar ambitie om in 2030 volledig circulair te werken en de CO₂-uitstoot met 55 procent te reduceren ten opzichte van 2023. De duurzame handschoenen van het merk Gloovy vervangen de jaarlijks ruim drie miljoen wegwerphandschoenen die Asito voorheen gebruikte.
Nitril handschoenen stonden in de top drie van de grootste vervuilers binnen de organisatie. Alleen al het jaarlijkse gebruik van deze handschoenen was goed voor 113 ton CO2-uitstoot. De overstap naar een duurzaam alternatief levert niet alleen direct een CO2-reductie van 83 ton op, maar vormt ook het startpunt van een gesloten retourketen: de gebruikte handschoenen worden weer ingezameld, verwerkt tot granulaat en hergebruikt in nieuwe producten.
Asito is het eerste schoonmaakbedrijf in Nederland dat niet alleen overstapt op een duurzame handschoen, maar ook als eerste het volledige inzamel- en retourproces uitrolt. Daarmee wordt de retourketen volledig gesloten en worden de gebruikte handschoenen daadwerkelijk verwerkt tot nieuwe producten.
Samenwerken voor maximale impact
De ontwikkeling en landelijke uitrol van de circulaire handschoen is geen soloproject. Asito werkte nauw samen met branchegenoten CSU en GOM en koost bewust voor een collectieve aanpak. “Als je echt iets wil veranderen, doe je dat samen”, aldus Arjan Geurtsen, directeur merkstrategie en innovatie bij Asito. “Alleen door samen te werken kunnen we duurzame innovatie versnellen en tot nieuwe standaarden maken binnen de schoonmaakbranche.”
Praktijktests en retourlogistiek
Voorafgaand aan de landelijke invoering vond een uitgebreide pilotfase plaats bij acht grote opdrachtgevers. “Op basis van de testresultaten zijn verbeteringen doorgevoerd, om de duurzame retourstroom van handschoenen te verbeteren”, zegt José Albring, duurzaamheidsmanager bij Asito. “Daarnaast zet Asito actief in op bewustwording onder medewerkers en klanten, omdat verminderd gebruik uiteindelijk nog altijd de meest duurzame optie is.”
Nieuwe norm binnen en buiten Asito
De circulaire handschoen blijkt niet alleen een duurzaam alternatief, maar ook een aanjager van bredere verandering. Klanten van Asito tonen inmiddels ook zelf interesse om met de handschoen aan de slag te gaan. “Sommige gaan er al mee aan de slag. Zo maken we dubbel impact”, zegt Arjan. “Daarnaast vormt deze aanpak een blauwdruk voor toekomstige duurzaamheidsinitiatieven die wij de komende jaren willen uitrollen.”