Waar moet je bij een energie aanbieding allemaal op letten?
Na moeizame jaren waarbij het moeilijk was om een goedkoop energiecontract te vinden en het zelfs vanuit de overheid nodig was om financieel bij te springen, zijn er weer steeds meer energieleveranciers die voorzichtig zijn begonnen met energie aanbiedingen. De contracten zijn over het algemeen nog niet langjarig. De tijd van drie jaar lang een energiecontract vastzetten, is nog niet weer terug. Maar inmiddels is het bij een aantal aanbieders wel weer mogelijk om een contract voor minimaal een jaar af te sluiten.
De beste energie aanbieding kiezen
Nu weer meer energieleveranciers vaste contracten aan durven te bieden, is ook de onderlinge concurrentie weer terug van weggeweest. Daardoor is het mogelijk om te profiteren van kortingen in de vorm van cashback of extra lage tarieven. In sommige gevallen kun je ook weer gebruik maken van een welkomstcadeau bij een nieuw contract. Daardoor ben je weer in het voordeel. Er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten als je een energie aanbieding tegenkomt.
Controleer de lengte van het contract
Zo is de lengte van het contract erg belangrijk. Over het algemeen is de lengte van het energiecontract minimaal een jaar. Sommige energieaanbieders bieden de mogelijkheid om voor twee, drie of vijf jaar klant te worden. Maar nu de energiemarkt nog aan het herstellen is, is over het algemeen een contract van één jaar de norm. Let goed op de voorwaarden die gelden voor het energiecontract, zoals de looptijd en opzegtermijn.
Houd rekening met vastrecht en leveringstarieven
De energiekosten in Nederland zijn fors gestegen, maar dat heeft weinig te maken met de inkooptarieven van de energieleverancier. Het grootste gedeelte van onze energierekening bestaat uit kostenposten die zijn opgelegd door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de energiebelasting en de btw. Op die manier wil de overheid ons stimuleren om bewuster om te gaan met het gebruik van energie. Door elke dag opnieuw na te denken over hoe we energie kunnen besparen, is het mogelijk om een extra stap te zetten voor het klimaat. De consument moet duurzamer gaan leven en dat zien we om die reden terug in de energietarieven.
Daarnaast bestaat de energierekening ook uit vastrecht en leveringstarieven, die worden berekend door de leverancier en netbeheerder. De btw is bij iedere leverancier gelijk, maar de leveringstarieven en het vastrecht kunnen verschillen. Daarom is het goed om de contracten onderling te vergelijken. Als je relatief weinig gaf en elektriciteit verbruikt, is een laag tarief voor vastrecht de beste keuze. Zo betaal je niet meer dan nodig en zet je een extra stap op gebied van duurzaamheid.
Vast, variabel of dynamisch?
Verder is het mogelijk te kiezen uit verschillende tarieven. De tarieven op de energiemarkt zijn de laatste jaren erg wisselend geweest. Niet iedereen vindt die onzekerheid even prettig. Daarom is het weer mogelijk om tijdens de looptijd van het contract de tarieven vast te laten zetten. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Als de energieprijzen stijgen, blijf je het afgesproken tarief betalen. En als de energieprijzen dalen, loop je het risico te veel te betalen. Daarom zijn er ook energie aanbiedingen die gebaseerd zijn op variabele tarieven. Die tarieven worden twee keer per jaar, in januari en juli, opnieuw vastgesteld. Dat kan zowel een daling of stijging betekenen. Daardoor weet je niet precies wat je kunt verwachten.
Wil je altijd meebewegen met de energietarieven per dag, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een dynamisch contract. Dat kan voordeliger zijn als de energietarieven steeds lager worden. Maar als er gebeurtenissen in de wereld plaatsvinden die zijn weerslag op de energiemarkt hebben, betaal je meer. Met een dynamisch contract kun je profiteren van lagere energietarieven, maar is er ook meer onzekerheid.
Duurzaamheid van de aanbieder
Uiteraard is het ook goed om te kijken naar de duurzaamheid van de energieaanbieder. Op EnergieAanbieding.nl is het mogelijk om ‘duurzaamheid’ aan te klikken. Daardoor zie je een overzicht van de groenste aanbieders van Nederland. Deze energieaanbieders leveren bijvoorbeeld 50% windenergie en 50% zonne-energie. Het is ook mogelijk om het gasgebruik CO2 te compenseren. De groenste aanbieders zijn bijvoorbeeld: Powerpeers, Frank Energie, Engie, Pure Energie en Vandebron.
Kortingen en promoties
Bij het afsluiten van een energiecontract kun je in aanmerking komen voor welkomstkortingen en promoties. De welkomstkorting geldt alleen voor nieuwe klanten, waardoor je in een jaar tijd veel minder voor je energierekening betaalt. Zo kunnen de kortingen oplopen tot wel 350 euro. Zorg er wel voor dat je de voorwaarden goed leest, want de meeste welkomstkortingen krijg je past aan het einde van je contractperiode. Als je dus een contract van drie jaar afsluit, moet je drie jaar wachten totdat je de korting krijgt. Daarom zijn er ook meer aanbieders die blijvend lage tarieven aanbieden of een welkomstcadeau aan nieuwe klanten geven. De tijd van een gratis iPad of slimme thermostaat is wel voorbij en welkomstcadeaus worden steeds minder gegeven. Vaak moet je meerdere jaren klant blijven om in aanmerking te komen voor zo’n cadeau.