Nederlanders kiezen Autobahn massaal boven trein en vliegtuig op weg naar het EK
Het Europees kampioenschap voetbal gaat van start in Duitsland. Voor tweederde (67 procent) van de Nederlandse voetbalfans reden om een bezoek aan onze Oosterburen te plannen. Daarmee zitten we net onder het Europees gemiddelde. Vanzelfsprekend zijn de Duitsers met 86 procent in grote getale aanwezig, maar de Spaanse voetballiefhebbers zijn het meest fanatiek. Maar liefst 91 procent is van plan naar Duitsland te gaan.
Het zijn resultaten van een enquête onder meer dan 11.000 mensen in heel Europa, waaronder 1.000 Nederlanders, die zijn opgesteld door de wereldwijde aanbieder van parkeeroplossingen EasyPark Group. Kijken we naar de poule-indeling van Nederland dan is 69 procent van de Fransen en nog eens 87 procent van de Oostenrijkers van plan naar een van de EK-wedstrijden te gaan.
Auto favoriet onder voetbalfans
Vier van de tien Duitse voetbalsteden liggen relatief dicht bij de Nederlandse grens. Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen en Keulen zijn goed bereikbaar vanuit Nederland. Veel van de Nederlandse fans die het EK willen bezoeken zijn van plan om dit met de auto te doen (53 procent), 17 procent geeft de voorkeur aan de trein en 7 procent het vliegtuig.
Meer Europese voetbalfans geven de voorkeur aan het reizen per auto. Zo zal 44 procent van de Denen, 49 procent van de Oostenrijkers en 29 procent van de Fransen in de auto stappen. En hoewel ook 36 procent van de Spaanse fans gaat rijden, geeft hier 50 procent de voorkeur aan het vliegtuig. Dit geldt ook voor de Engelsen (25 procent) en Portugezen (49 procent).
Tenslotte is de trein ook voor veel EK-bezoekers een mooi reisalternatief. Vooral veel Duitsers kiezen ervoor, met 43 procent, om de trein te pakken.
Drukte in de steden
Dat het druk gaat worden in de Duitse steden is een feit. In de stadions kunnen gemiddeld 52.000 tot bijna 70.000 supporters plaatsnemen. Daarnaast zijn er fanzones in de steden met een capaciteit van 33.000 tot 80.000 supporters.
Michael Stark, Country Director van EasyPark Nederland: “Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd zondag in het Volksparkstadion in Hamburg. Waar parkeren normaal gesproken geen probleem is, hebben de steden maatregelen genomen om de stad voor iedereen leefbaar te houden. Parkeren in de straten in de omgeving van het stadion is nu dan ook niet mogelijk, dus zoektijden voor een parkeerplek kunnen enorm oplopen. Wil je stress voorkomen en de aftrap van de wedstrijd niet missen, bereid je goed voor waar je wel kunt parkeren.”
Parkeren voor voetbalwedstrijden kost tijd en hoofdbrekens
Vier op de tien Nederlandse voetbalsupporters kiezen bij een bezoek aan een voetbalwedstrijd altijd de auto boven het openbaar vervoer. Reden is dat zij het vooral makkelijker vinden (42 procent), en omdat begin- en eindtijden van wedstrijden vaak niet goed aansluiten op de verbinding met het openbaar vervoer (29 procent).
Uit de enquête blijkt dat een kwart (23 procent) van de voetbalfans die met regelmaat in eigen land een voetbalwedstrijd bezoekt, doorgaans al meer dan 20 minuten moet zoeken naar een parkeerplaats. Eén op de tien (10 procent) rijdt zelfs minstens 30 minuten rond op zoek naar een parkeerplaats. Een op de vier Nederlandse fans (26%) verwacht daarom dat het vinden van een parkeerplaats tijdens het EK ook een probleem kan worden. Michael Stark: “Veel P+R locaties zullen iets buiten het centrum liggen tijdens het EK. Om de wedstrijd vanaf het eerste fluitsignaal mee te kunnen maken, kan een app zoals die van EasyPark helpen de dichtstbijzijnde parkeerlocaties te vinden en je reis vlot te laten verlopen.”
Elektrisch naar Duitsland
Met de ambitie om ‘het duurzaamste EK ooit’ te worden, heeft EasyPark ook gevraagd aan voetbalsupporters in wat voor type auto zij rijden. Iets minder dan een kwart (23 procent) is van plan met een elektrische of hybride auto de autobahn op te gaan.
Methodologie
Om de resultaten voor dit onderzoek te verkrijgen, heeft EasyPark in mei 2024 11.000 volwassenen (van 18 jaar en ouder) ondervraagd via Censuswide. De respondenten waren zowel in het bezit van een rijbewijs als voetbalfan. Het onderzoek is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk.