Duurzaamheid speelt nauwelijks een rol bij keuze energiecontract
Duurzaamheid speelt nauwelijks een rol bij het uitzoeken van een nieuw energiecontract. Slechts 4 procent van de Nederlandse huishoudens kiest bewust voor groene stroom van Nederlandse bodem. Dat blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.nl.
Opvallend is dat energieleveranciers zelf wel de omslag hebben gemaakt. Inmiddels leveren 15 van de 27 energieleveranciers uitsluitend duurzame stroom die volledig in Nederland is opgewekt.
Kosten doorslaggevend
Via de energievergelijker kunnen huishoudens kiezen voor 100 procent groene stroom die in Nederland is opgewekt. Toch maakt slechts 1 op de 25 mensen die een vergelijking doen, hier daadwerkelijk gebruik van.
De rest? “Die kijkt vooral naar het maandbedrag,” zegt energie-expert Bart Koenraadt. “Voor de meeste mensen zijn de tarieven en kortingen doorslaggevend. En huishoudens met zonnepanelen letten vooral op terugleverkosten en vergoedingen.”
Opvallend genoeg zijn duurzame keuzes vaak niet eens zo veel duurder.
Verschillen in duurzaamheid
Volgens het tweede deel van het onderzoek zijn er grote verschillen in hoe duurzaam energieleveranciers echt zijn.
Energievergelijk.nl beoordeelde 27 leveranciers op drie duurzaamheidspijlers:
- Levering van uitsluitend groene stroom van Nederlandse bodem
- Standaard levering van CO2-gecompenseerd aardgas aan nieuwe klanten
- Compensatie via aantoonbaar effectieve klimaatprojecten
Drie leveranciers, Vandebron, Greenchoice en OM Energie, voldoen aan alle drie de criteria en voeren daarmee de duurzaamheidsranglijst aan. Tien andere leveranciers voldoen aan de eerste twee criteria, terwijl nog eens twee alleen aan het eerste criterium voldoen.
Sjoemelstroom nog altijd populair
12 leveranciers doen het minder goed. Ze leveren grijze stroom of schermen met ‘groene stroom’, maar kopen goedkope buitenlandse certificaten in – zogeheten GvO’s – die afkomstig zijn uit oude waterkrachtcentrales of windparken. Europees gezien is het aanbod van GvO’s groter dan de vraag, waardoor het kopen van GvO’s uit bijvoorbeeld Noorwegen geen extra productie stimuleert.
Duurzame stroom uit Nederland is wél echt groen stellen organisaties als Milieucentraal, WISE en HIER. Nederlandse GvO’s zijn gekoppeld aan wind-, zonne- en biomassa-installaties binnen onze landsgrenzen. Die zorgen niet alleen voor duurzame productie, maar stimuleren ook nieuwe investeringen in groene opwekcapaciteit.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Energievergelijk.nl (juli 2025) op basis van het vergelijkgedrag van consumenten, 27 stroometiketten en data van Pointer (KRO-NCRV).