Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Tien jaar broedeiland Pier van Oterdum

Het broedeiland bij de Pier van Oterdum in Groningen is de afgelopen tien jaar een veilige broedlocatie geworden voor verschillende vogelsoorten. Eneco gaf in 2014 opdracht voor de aanleg van een veilig broedeiland vlakbij het windmolenpark dat in de buurt werd aangelegd, als compensatiemaatregel voor verloren gegaan broedgebied. Door succesvol beheer door Het Groninger Landschap, kunnen er ieder jaar honderden paren visdieven en kokmeeuwen broeden op de Pier. Het aantal visdieven dat het eiland wist te vinden is in de afgelopen tien jaar verder toegenomen. 

Vogelonderzoek

Sinds de aanleg van de Pier doet Sovon Vogelonderzoek Nederland, in opdracht van Eneco en Het Groninger Landschap, onderzoek naar de vogels die het eiland als broedplek kiezen. Door ieder jaar vogels te ringen en nesten te tellen, kan Sovon in kaart brengen welke en hoeveel vogels er naar het eiland komen en wat het broedsucces is. Zowel het aantal vogels als het aantal soorten die de Pier van Oterdum als broedplek kiezen bleken in de eerste jaren al boven verwachting. In 2014 wisten 54 paartjes visdieven het broedeiland te vinden. Dat is bijzonder, want deze soort is erg honkvast. Vervolgens groeide de kolonie naar een maximum van 142 paren in 2021. Nu, 10 jaar later, kwamen 76 paartjes op het eiland tot broeden. Deze 76 paartjes brachten 55 jongen groot, wat neerkomt op een broedsucces van 0,7 jong per broedpaar. Andere soorten die de Pier van Oterdum als broedlocatie kiezen zijn de kokmeeuw en in kleinere getalen de bontbekplevier, tureluur en scholekster.

“We hebben de afgelopen jaren veel verschillende uitdagingen op het eiland gehad; er heerste in 2023 vogelgriep in de buurt, predatoren zoals vossen zijn hier erg actief, en we hebben te maken gehad met zware regenval en andere extreme weersomstandigheden,” licht Peter de Boer toe, veldonderzoeker bij Sovon. “Daarom is het zo bijzonder dat we in de metingen zien dat de meeste vogels keer op keer terugkomen naar het eiland. En door de ringen om de poten van de vogels krijgen we ook meldingen uit andere plekken op de wereld, zodat we bijvoorbeeld weten waar de vogels overwinteren, of waar ze komen te overlijden. Op die manier krijgen we meer inzicht in lokale verplaatsingen van de vogels van deze broedlocatie en locaties in de omgeving. Zo weten we dat huidige broedvogels vooral afkomstig zijn van de Schermpier van Delfzijl.”

Extra veilig

Het succes van de Pier van Oterdum komt onder andere door de bijzondere locatie en extra beheermaatregelen van Het Groninger Landschap. De ligging en elektrische rasters houden natuurlijke vijanden als de vos buiten. Tevens is er voldoende voedsel in de directe omgeving van het broedeiland te vinden. Voedselvoorziening en bescherming tegen natuurlijke vijanden zijn twee belangrijke voorwaarden voor het verhogen van het broedsucces voor wadvogels.

Silvan Puijman, natuurbeheerder bij Het Groninger Landschap: “Ieder jaar werken medewerkers en vrijwilligers van Het Groninger Landschap hard om het eiland klaar te maken voor het komende broedseizoen. Het broedeiland wordt van onkruid ontdaan en we plaatsen twee rasters, waarbij het buitenste raster elektrisch is en het binnenste raster van kippengaas, waardoor de kuikens ervan worden weerhouden om tegen het elektrische raster aan te lopen. Predatoren zijn natuurlijke vijanden, deze dieren eten de eieren of kuikens van wadvogels. Het is mooi om te zien dat ons werk niet voor niks is, vogels hebben hier een veilige plek gevonden om te broeden.”

Biodiversiteit

De aanleg van het broedeiland is onderdeel van de ambitie van Eneco om een netto-positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit op plekken waar assets, zoals windparken, worden gebouwd. Door te investeren in de natuur bij onze windparken, zorgen we ervoor dat deze beschermd wordt en dat vogels ongestoord kunnen blijven broeden in het gebied.