Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Mentale gezondheid vraagt om een gezamenlijke blik en nieuwe verbindingen

Mentale gezondheid is volgens Missie Mentaal urgenter dan ooit. Jongeren lopen vast, het aantal werknemers met burn-out blijft stijgen en de druk op de zorg groeit. We lijken verstrikt in een systeem dat niet helpt. Nu is het moment om daar écht iets aan te doen. Daarom zet Missie Mentaal 2 t/m 8 juni 2025 met een breed netwerk van organisaties in op nieuwe perspectieven en gezamenlijke actie in de Week van de Mentale Gezondheid.

Het thema: UIT DE KNOOP – Ontwarren en Ontwaren.

Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid organiseren tientallen partijen in het hele land activiteiten die bijdragen aan de beweging voor mentale gezondheid. Van dialoogsessies tot workshops, webinars, wandelingen en culturele evenementen.

Waarom deze week nú nodig is

‘Impactvolle initiatieven stranden te vaak of zijn tijdelijk, praten over mentale problemen blijft lastig en bij vraagstukken rondom mentale gezondheid kijken we te weinig naar de rol van het bedrijfsleven en die van de consumptiegerichte economie. Voorbeelden van ‘knopen’ die we in de Week van de Mentale Gezondheid proberen te ontwarren,’ aldus Karen van Ruiten, directeur Alles is Gezondheid, initiatiefnemer Missie Mentaal. ‘We doen dit met elkaar. Want alleen als we vanuit verschillende organisaties en sectoren samenwerken, ontstaat ruimte voor échte verandering.’

Verandering is noodzakelijk. Daarom stimuleert Missie Mentaal in het programma van de Week van de Mentale Gezondheid samenwerking over domeinen heen. Met lokale initiatieven in de wijk en partners uit onderwijs, overheid, bedrijfsleven, cultuur, zorg en sport.

Hoogtepunten uit het programma

  • 5 juni: Landelijk Congres Mentale Gezondheid (Fort Voordorp, nabij Utrecht) Deze dag biedt ruimte voor nieuwe taal en verrassende vormen van samenwerking om bestaande knopen te onderzoeken en ontwarren. Het congres nodigt uit tot gedeeld eigenaarschap, nieuwsgierigheid en beweging over sectoren heen. Met onder meer: Lucas de Man, Ajouad El Miloudi, Esther van Fenema, Jet Bussemaker, Marjolijn Sonnema, Ruth Peetoom, George Parker. En bijdragen van tientallen organisaties vanuit beleid, praktijk en samenleving, zoals het Ministerie van VWS, het Trimbos Instituut, de SNS Bank, de Nationale Jeugdraad en de Nederlandse GGZ.
  • 6 juni: Mentaal Boekenbal & Mentaal Filmfestival (OBA, Amsterdam) Verhalen verruimen onze blik en vergroten het begrip voor andere perspectieven. Op vrijdag 6 juni vieren we daarom in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de kracht van het verhaal met onder meer schrijvers, denkers, makers en publiek. Met bijdragen van onder andere Lisa Loeb, Wico Mulder, Juda Verboom, Sigrid ten Napel, Cinetree, tien auteurs en vele anderen.
  • Met een ludieke campagne tijdens de Week van de Mentale Gezondheid onderstreept Missie Mentaal het belang van vertrouwen in elkaar en in de samenleving. Dat vertrouwen blijkt namelijk een krachtige motor voor onze mentale gezondheid.
  • Op 4 juni staat de stem van jongeren centraal tijdens de Reflectiesessie ‘Collectieve verantwoordelijkheid: de volgende stap’. Met jongeren van onder meer @ease, MIND Us, GeluksBV en FNO Geestkracht, de NJR en het Zilveren Kruis, buigen we ons over de vraag die ons allemaal raakt: Hoe maken we mentale gezondheid écht een collectieve verantwoordelijkheid?
  • Deze sessies staan in de Agenda op MissieMentaal.com. Hier zijn veel meer uiteenlopende activiteiten te vinden.

Alle perspectieven tellen

Mentaal welzijn vraagt om een gezamenlijke blik en nieuwe verbindingen – tussen mensen, organisaties, sectoren en systemen. Daarbij is de stem van iedereen van belang. Want alleen samen versterken we de mentale veerkracht van Nederland.

Een activiteit melden, meer weten en/of meedoen? Klik hier.