Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

IVA-studenten lanceren Virtual Lane: eerste tien rijlessen nu volledig in VR

De rijschoolbranche krijgt een digitale opwaardering. Met Virtual Lane introduceren net afgestudeerde IVA-studenten Laurens van Herwijnen en Sven Brochard een innovatieve VR-rijsimulator, waarmee leerlingen hun eerste tien rijlessen virtueel kunnen volgen. Dit gebeurt met behulp van een VR-bril, haptische feedback, eye-tracking en een AI-coach.

Laurens en Sven hebben op 30 juni hun diploma ontvangen van de IVA Business School. Meteen daarna starten ze met een pilot die begin juli van start gaat bij verschillende rijscholen en partners. “In totaal moeten 1000 leerlingen deelnemen.” Dat aantal is nodig om voldoende data te verzamelen over onder meer leer efficiëntie, gebruiksgemak en de acceptatie door rijscholen.

Daarnaast onderzoeken ze hoe de simulator kan bijdragen aan kostenverlaging, met als doel de lesprijs te verlagen van €65,- naar €25,-, terwijl de winst voor rijscholen gelijk blijft of zelfs stijgt. Dit wordt mogelijk doordat er tijdens de virtuele rijlessen geen instructeur nodig is. Dankzij Virtual Lane kunnen meer leerlingen tegelijk worden geholpen, wat zorgt voor meer flexibiliteit in de planning en een hogere capaciteit voor rijscholen zowel in de simulator als op de weg.

Ook draagt het systeem bij aan duurzaamheid: er is geen brandstofverbruik tijdens het rijden in de VL-simulator, wat de CO₂-uitstoot van de branche verlaagt. “We willen weten wat goed werkt, waar de knelpunten zitten en hoe de simulator wordt ervaren,” aldus Sven Brochard. “Die inzichten gebruiken we om de definitieve versie te bouwen.”

De studenten hopen eind 2025 of begin 2026 een verkoopbare versie van het product op de markt te brengen.

Afstuderen in eigen bedrijf

Virtual Lane is ontstaan in een van de Start up garages van IVA Business School, waar studenten de ruimte krijgen hun eigen bedrijf op te zetten. Laurens en Sven zijn in dat kader ook afgestudeerd binnen hun eigen bedrijf. Hun scripties behandelden onderwerpen als acceptatie en implementatie van VR in de rijschoolwereld (Laurens) en bijdrage van simulatie aan verkeersveiligheid in Nederland (Sven). “IVA heeft ons daarin echt goed begeleid”, zegt Laurens. “Afstuderen in je eigen bedrijf is anders dan een normale stage, maar juist daardoor hebben we veel geleerd.” Na de pilot willen de oprichters opschalen, samenwerken met grote rijscholen en Virtual Lane verder doorontwikkelen. Op termijn denken ze ook aan uitbreiding naar andere opleidingen of sectoren waarin simulatie waardevol kan zijn. “We willen eind dit jaar een versie klaar hebben die echt de markt op kan,” zegt Laurens. “Vanaf nu richten we ons volledig op het bedrijf." "We willen echt impact maken op de rijschoolbranche.