Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

‘Inbreiding’ in steden blijkt oplossing voor fileprobleem

Ruimtelijke inbreiding (woningbouw middenin steden) in combinatie met meer fietspaden, stoepen en openbaar vervoer, leidt tot aanzienlijk minder autoverkeer. Inbreiding alleen al vermindert het autoverkeer met 20%. Dit blijkt uit diverse studies naar inbreidingsprojecten, uitgevoerd in meerdere grotere Nederlandse steden door mobiliteitsadviesbureau Goudappel. “Verspreid bouwen over een provincie lijkt aantrekkelijker, maar dit is in alle opzichten een duurdere keuze dan inbreiding”, aldus Christiaan Kwantes, mobiliteitsstrateeg bij Goudappel. 

A- en B-milieus meest geschikt voor woningbouw

In Nederland kennen we a-, b- en c-milieus in steden: a-milieus zijn stadscentra, b-milieus de schilwijken eromheen en c-milieus de buitenwijken en landelijke gebieden. De a- en b-milieus zijn het meest geschikt om woningen te bouwen: je voorkomt dat gebieden vollopen met files en bouwt weilanden niet vol. Deze slimme manier van bouwen maakt het op de lange termijn goedkoper om de norm van 2030 te realiseren: 900.000 extra woningen in Nederland.

“In de a- en b-milieus zijn toekomstige gebruikers van nature meer geneigd om te gaan wandelen, fietsen en het ov te gebruiken”, aldus Kwantes. “Deze milieus zijn namelijk goed bereikbaar, slim ingericht en levendig door alle voorzieningen. Ook in de c-milieus kan gebouwd worden, maar in de buitenwijken en het landelijk gebied is de afhankelijkheid van de auto groot.”

Mobiliteitsinvestering voorwaarde voor succes

Ruimtelijke inbreiding betekent wel dat het drukker wordt op straat, bij publieke voorzieningen en in het openbaar vervoer. Volgens Kwantes kunnen we dit mobiliteitstechnisch aan in de toekomst, mits hier een sterk mobiliteitsbeleid voor is. “Je wilt voorkomen dat je door de extra inwoners ook extra wegen nodig hebt. Als je de infrastructuur en de omgeving slim inricht, kun je straks van vierbaanswegen tweebaanswegen maken, terwijl er meer mensen wonen”, zegt Kwantes hierover. “Dit doen we momenteel al in Utrecht, waar de eerste reconstructies zoals de Josephlaan en ‘t Goylaan al zijn gerealiseerd. Terwijl de stad tegelijkertijd fors doorgroeit qua inwoners.”

Imagoverbetering voor openbaar vervoer

Inbreiding betekent wel dat het gebruik van duurzame mobiliteit - met name openbaar vervoer - verder gestimuleerd moet worden. “Mensen die in een stad wonen, zijn van nature sneller geneigd om zichzelf te voet of per fiets te verplaatsen. Veel voorzieningen zijn immers dichtbij”, licht Kwantes toe. Volgens hem moet met name met het ov reizen aantrekkelijker gemaakt worden, om te zorgen voor keuzevrijheid van reizigers en hen te stimuleren duurzaam te reizen.