Bouw eigen netstation Avermieden gestart
Doorgang energietransitie mogelijk dankzij netoplossing: ontwikkelaar Novar en technisch adviesbureau Emmett Green ontwikkelen samen privaat elektriciteitsnetwerk en transformatorstation Avermieden. Aannemer Koninklijke Sjouke Dijkstra is midden mei gestart met de bouwwerkzaamheden. Het private elektriciteitsnetwerk is onderdeel van Energy Hub Avermieden dat ervoor zorgt dat duurzame initiatieven in de regio kunnen doorgaan. Ondanks het volle middenspanningsnet.
Het Gesloten Distributiesysteem (GDS) biedt een technische en financieel efficiënte oplossing om nieuwe energiesystemen rechtstreeks aan te sluiten op het 220 kV net van Tennet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eind mei 2022 ontheffing verleend voor de aanleg van het congestie verminderende private stroomnet. Een primeur in Nederland die nu werkelijkheid wordt.
Waarom een gesloten distributiesysteem?
Nieuwe duurzame energieprojecten in de regio kunnen hun stroom niet kwijt door capaciteitsgebrek bij Enexis. Procedures om regionale netwerken hiervoor te versterken, kunnen wel vijf tot tien jaar duren. Het Avermieden GDS zorgt ervoor dat deze projecten wel een aansluiting kunnen krijgen. Een mooie technische oplossing dus:
“We kunnen in Nederland geen jaren wachten”, zegt directeur Jelmer Pijlman van Novar. “Er zijn grote ambities met de uitrol van duurzame energie. Die worden anders ernstig vertraagd.”
Op Avermieden zal Novar onder andere Zonnepark Eekerpolder aansluiten. De overige aansluitcapaciteit kan worden gebruikt voor andere duurzame projecten met andere grondeigenaren en coöperaties. Het doel is een efficiënte en flexibele energievoorziening mogelijk maken. Zo blijft er ruimte op het net voor lokale bedrijvigheid en initiatieven.
Start bouwwerkzaamheden
Koninklijke Sjouke Dijkstra is afgelopen mei met de civiele bouwwerkzaamheden gestart. Het terrein is ontgraven en inmiddels zijn de heipalen aangebracht voor de fundering van het transformatorstation, de schakeltuin en het schakelgebouw. Volgens planning zal het eerste station eind oktober gereed zijn voor het plaatsen van de transformator.
“Het is mooi dat onze civiel-technische kennis en ervaring in de realisatie van transformatorstations hier opnieuw wordt toegepast.'” zegt Ronald Faber, manager Energie en Infra van Koninklijke Sjouke Dijkstra. “We hebben in een bouwteam mogen meedenken en ontwerpen (o.a. middels BIM). Door deze samenwerking en manier van ontwerpen, hebben we veel uitdagingen vroegtijdig kunnen signaleren en oplossen. Mede hierdoor kunnen we sneller en efficiënter bijdragen aan de realisatie van het transformatorstation.”
Hoe werkt Avermieden?
Het elektriciteitsnet is op sommige plekken en tijdstippen overvol: er wordt meer energie geleverd dan gevraagd of dan het net fysiek kan transporteren. Er ontstaat dan file op het net en dat noem je netcongestie. Met het GDS Avermieden wordt deze congestie opgelost.
Via een 33 kV kabel gaat duurzaam opgewekte elektriciteit naar het transformatorstation. Vervolgens voedt een 220 kV kabel de elektriciteit in op het landelijke hoogspanningsnet van Tennet. Vanaf daar wordt de duurzame energie verdeeld over de rest van Nederland. Zo ontlasten dit GDS het regionale middenspanningsnet van Enexis. Novar realiseert als het ware een eigen ‘stopcontact’ waarop kan worden ingeplugd. Het ontlasten van het middenspanningsnet maakt ruimte vrij voor lokale bedrijvigheid in de regio. Een groot voordeel van deze technische oplossing, is dat alles ‘achter’ deze aansluiting in privaat beheer is en daarom volledig wordt betaald door de aangesloten duurzame opwekkers.