"Alle Europese vervoersaanbieders in één app": umob neemt MaaS Global over
MaaS-platform umob, dat het gebruik van deelmobiliteit, taxi en openbaar vervoer volledig integreert in één app, heeft MaaS Global overgenomen. De Finse mobility scale-up, actief in Wenen, Antwerpen, Helsinki, Turku, Tokio, Birmingham en heel Zwitserland, tekende begin maart het faillissement aan. umob neemt nu de technologie achter MaaS Global en de door het bedrijf geproduceerde Whim-app over.
MaaS Global is het moederbedrijf achter de Whim-app, waarmee gebruikers in één app alle beschikbare vervoersopties kunnen bekijken. Het bedrijf, opgericht in Finland in 2015, wordt beschouwd als 's werelds eerste Mobility-as-a-Service-bedrijf en Whim als de eerste commerciële MaaS-dienst die is ontwikkeld. De scale-up haalde €70 miljoen investeringsgeld op bij onder andere NordicNinja, BP Ventures, Toyota en Mitsubishi. De Whim-app werd in verschillende wereldsteden uitgerold en telde op het hoogtepunt 120 werknemers. Ondanks dat MaaS Global de weg heeft vrijgemaakt voor MaaS over de hele wereld, zijn 1 miljoen gebruikers en ruim 30 miljoen ritten die met Whim werden gemaakt, werd in maart het faillissement aangevraagd. Het Rotterdamse umob is nu door de curator aangewezen als overnamepartij.
umob zal de Whim-app onder eigen naam gaan voortzetten en verder bouwen op de tien jaar MaaS-ervaring van MaaS Global. “De overname van MaaS Global betekent een acceleratie in onze missie om van umob een wereldwijd MaaS-platform te maken. We zijn vorig jaar in Nederland gestart. Eerst onder de radar, zodat we de umob-app hebben kunnen optimaliseren, maar nu groeien we snel. Inmiddels zijn alle aanbieders van deelscooters – Check, Felyx en GO Sharing – geïntegreerd, naast OV, taxi en verschillende aanbieders van deel(bak)fietsen. Onze ambitie is om alle aanbieders van mobiliteit volledig te integreren. Door onze krachten te bundelen met MaaS Global, die wereldwijd ongetwijfeld meer vervoersaanbieders dan wie dan ook heeft geïntegreerd, kunnen we nu sneller naar Europese steden uitbreiden,” zegt Raymon Pouwels, medeoprichter van umob.
“Ik ben blij om te zien dat umob zal voortborduren op al het harde werk en de ervaringen van MaaS Global. MaaS staat als concept nog in de kinderschoenen en umob vertegenwoordigt de consumentgerichte benadering die het concept vooruit zal helpen,” zegt Sampo Hietanen, de oprichter van MaaS Global en de uitvinder achter het concept MaaS.
Alle aanbieders in één app
Het MaaS-platform van umob integreert vervoersaanbieders volledig in de umob-app, waardoor gebruikers nog maar één app nodig hebben om hun reis te plannen en te betalen. Ongeacht met welke vervoerder de reis wordt gemaakt en tegen dezelfde prijs. De integratie vraagt om uitvoerige samenwerking met de aanbieders, maar ook met overheidsinstanties die mobiliteitsproblematiek in steden proberen op te lossen. In oktober haalde umob nog €6 miljoen om dit te verwezenlijken.
“Door alle mobiliteitsaanbieders in één app te integreren maken we reizen niet alleen voor iedereen makkelijker, we maken mobiliteit voor gemeenten ook inzichtelijker waardoor zij de uitdagingen in hun regio kunnen oplossen. Via data – uiteraard geanonimiseerd – brengen we forenspatronen in kaart, zien we waar zich knelpunten bevinden en waar kansen zijn om vervoer te verduurzamen. De overname van MaaS Global staat dan ook in het teken van kennis en voor ons, ook niet onbelangrijk in de huidige arbeidsmarkt, ervaren specialisten die in staat zijn de wereldwijde mobiliteitsuitdagingen op te lossen,” zegt Bibi Jorissen, medeoprichter van umob.