68% van Swapfiets-leden ervaart positieve veranderingen in welzijn
In het kader van Mental Health Awareness Week deelt Swapfiets opvallende resultaten uit een recent onderzoek onder haar leden: maar liefst 68% van de gebruikers geeft aan zich blijer en gelukkiger te voelen sinds zij gebruikmaken van een Swapfiets*. Deze cijfers onderstrepen hoe fietsen bijdraagt aan een gezondere, meer gebalanceerde leefstijl.
“Fietsen doet niet alleen iets voor je lijf, maar ook voor je hoofd," zegt Suzanne Berings, General Manager Nederland bij Swapfiets. "Juist nu mentale gezondheid steeds meer aandacht krijgt, willen we laten zien hoe iets kleins als de fiets pakken in je dagelijkse routine écht verschil kan maken. Door gedoe rondom onderhoud of reparatie weg te nemen, maken we het makkelijker om vaker te fietsen – en zo meer rust en overzicht te ervaren in je dag.”
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat:
- 41% zich fysiek fitter voelt
- 39% een sterker gevoel van welzijn ervaart
- Meer dan 30% zich minder gestrest, energieker en zorgelozer voelt
De cijfers maken deel uit van het nieuwe Sustainability Report 2024 van Swapfiets, dat deze week wordt gelanceerd. Het rapport belicht de sociale en milieutechnische impact van de organisatie, waaronder de bijdrage aan duurzame mobiliteit en het welzijn van haar leden.
Fiets als boost voor lichaam en geest
Wetenschappelijke studies tonen al langer aan dat fietsen stress vermindert, de stemming verbetert en zelfs symptomen van depressie en angst kan verlichten. Het onderzoek van Swapfiets sluit hier naadloos op aan. Respondenten noemden onder andere “meer mentale helderheid”, “zelfvertrouwen”, “gevoel van vrijheid” en “minder stress om reistijd” als redenen voor hun "verbeterde gevoel van balans en mentaal welzijn".
Opvallend is dat vooral leden die vóór Swapfiets geen gebruik maakten van zogenoemd Active Travel (zoals fietsen of wandelen) de grootste verbeteringen ervaren. Zij rapporteren niet alleen dat ze zich mentaal beter voelen, maar ook een verbeterde fysieke conditie (50%), meer energie (39%), heldere focus (36%) en zelfs een betere slaapkwaliteit (18%). Het overstappen van passieve naar actieve vervoersvormen blijkt dus een krachtig middel voor zowel lichaam als geest.
Duurzaamheid & welzijn hand in hand
Duurzaamheid is een kernwaarde van Swapfiets en komt terug in alle onderdelen van het bedrijf. In 2024 zijn op basis van productdata onder andere manden, pedalen en ventielen verbeterd, en is overgestapt op plantaardige onderhoudsproducten en circulaire schoonmaakdoeken. Ook wordt recycling steeds verder geoptimaliseerd, om afval te minimaliseren.
Tegelijkertijd laten leden zien hoe sterk fysieke en mentale gezondheid verbonden zijn; de stap naar de fiets blijkt voor velen positief en zelfs transformerend. Door fietsen toegankelijk én zorgeloos te maken, draagt Swapfiets bij aan meer vrijheid, rust en sociale verbinding – belangrijke pijlers voor mentaal welzijn.
*Bron: Onderzoek uitgevoerd onder 4.863 respondenten in diverse markten waarin Swapfiets opereert.