Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Greenwashing: Wat is het en hoe herken je het?

Je hoort steeds vaker over greenwashing, maar wat houdt het precies in en hoe kun je het herkennen? In deze blog leggen we uit wat greenwashing is, laten we voorbeelden zien en bespreken we hoe je jezelf kunt beschermen tegen misleidende duurzaamheidsclaims.

Wat is greenwashing?

Greenwashing gebeurt wanneer bedrijven onterecht beweren milieuvriendelijker te zijn dan ze werkelijk zijn. Dit kan bij zowel kleine als grote bedrijven voorkomen en ondermijnt het vertrouwen van consumenten in duurzaamheid. Bedrijven kunnen bewust of onbewust aan greenwashing doen, maar het blijft misleidend. Greenwashing houdt echte vooruitgang tegen en zet bedrijven die wel oprecht duurzaam zijn op achterstand.

Voorbeelden van greenwashing zijn een kledingmerk dat een “bewuste” lijn introduceert terwijl de rest van de productie vervuilend is, of een oliebedrijf dat prachtige natuurbeelden gebruikt in reclames om hun impact op het milieu te verdoezelen. Zulke ongefundeerde claims wekken de indruk dat een merk milieuvriendelijk is, terwijl de realiteit vaak anders is.

Hoe herken je greenwashing?

Om greenwashing te vermijden, is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat je koopt. Kijk verder dan mooie woorden zoals "bewust", "groen" of "milieuvriendelijk" en zoek naar concrete bewijzen. Claims zoals "gemaakt van 90% gerecycled materiaal" zijn bijvoorbeeld betrouwbaarder. Controleer of bedrijven hun beweringen ondersteunen met harde feiten, zoals certificeringen of gedetailleerde informatie op hun website.

Fossielvrij NL en de strijd tegen greenwashing

Gelukkig zijn er organisaties zoals Fossielvrij NL die zich actief verzetten tegen greenwashing. Fossielvrij NL richt zich op het doorbreken van de macht van fossiele brandstoffen door publieke instellingen, zoals pensioenfondsen, te overtuigen hun banden met de fossiele industrie te verbreken. Een van hun grootste successen is dat pensioenfonds ABP is gestopt met investeren in fossiele bedrijven.

Wat doet Greenjobs.nl om greenwashing te voorkomen?

Bij vacaturebank Greenjobs.nl zijn we ons bewust van het probleem van greenwashing en streven we ernaar dit op ons platform te voorkomen. We controleren zorgvuldig of bedrijven die vacatures plaatsen daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame toekomst. Greenjobs.nl is een B Corp-gecertificeerd bedrijf, wat betekent dat we transparant zijn in onze operaties en aandacht hebben voor sociale en milieubelangen. Dit certificaat wordt alleen toegekend aan bedrijven die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria en die elke drie jaar opnieuw worden beoordeeld.

Tip: Wees kritisch en maak bewuste keuzes

Als consument is het belangrijk om kritisch te blijven tegenover duurzaamheidsclaims in advertenties, op verpakkingen en etiketten. Door jezelf goed te informeren en kritische stemmen te blijven volgen, kun je betere keuzes maken en bijdragen aan een duurzamere wereld.