Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Duurzaamheid en B-corp: dit moet je weten

Steeds meer ondernemers kiezen er bewust voor: duurzaam ondernemen. Dat heeft niet alleen te maken met het milieu en het klimaat, maar ook het voorkomen van ongelijkheid op de arbeidsmarkt. In ecologisch opzicht moeten er stappen worden gezet om de klimaatcrisis aan te pakken. En op sociaal vlak worden diversiteit en inclusie steeds meer gemeengoed. Om deze reden heeft B Lab een keurmerk ontwikkeld voor duurzame bedrijven. Deze bedrijven krijgen een B Corp certificering. Het behalen van zo’n certificaat vergt veel tijd en aandacht, maar is het zeker waard.

Dit moet je weten over een B-corp

Een B-corp voldoet aan hoge eisen als het gaat om duurzaamheid, ethiek en transparantie. Een dergelijke onderneming zet grote stappen voor het klimaat en zorgt ervoor dat iedereen op de arbeidsmarkt een gelijke kans krijgt. Deze bedrijven maken echt het verschil. Om deze reden is het behalen van het certificaat een lang proces dat weken of maanden in beslag kan nemen. De bedrijven moeten een lange vragenlijst invullen die gaat over de sociale, financiële en ecologische onderdelen van een bedrijf. Het impact assessment heeft betrekking op verschillende thema’s.

Waarom een B-Corp worden?

Er zijn verschillende redenen om een B-corp te worden. Zo kun je op een geloofwaardige en transparante manier ondernemen. Dit leidt tot meer vertrouwen bij klanten en opdrachtgevers. Bij grotere bedrijven weten aandeelhouders meteen dat de onderneming waarde hecht aan de maatschappij en het milieu. Bovendien bewijst het certificaat ook dat de onderneming duurzaam onderneemt. Steeds meer consumenten kopen alleen nog bij duurzame bedrijven. En er zijn ook steeds meer talenten die als eis hebben dat hun werkgever op een duurzame manier onderneemt. Met een B-Corp certificering is het dus mogelijk om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Door de verplichte transparantie hebben investeerders meer vertrouwen in wat de onderneming doet. Daardoor ontstaat er uiteindelijk meer vrijheid.

Bovendien is een B-Corp certificaat beperkt geldig. Iedere drie jaar bepaalt een certificeringscommissie of het bedrijf nog voldoet aan de normen. Om deze reden dient een bedrijf elke dag zich opnieuw te verbeteren. Bovendien is het mogelijk om de score van het assessment te vergelijken met andere B-Corps, zodat er van elkaar iets te leren valt. De certificering zorgt ook voor lagere kosten en een hogere winstgevendheid op lange termijn. Bovendien is er een B Corp Community, waarbij het mogelijk is om in contact te komen met gelijkgestemden zoals Vertaalbureau Perfect en grotere bedrijven als Ace & Tate. Ook is het mogelijk duurzame klanten te vinden.

Thema’s binnen B Impact Assessment

Wie een B-Corp wil worden, moet daarvoor eerst een assessment afleggen. Dit is een lange vragenlijst die gaat over de volgende onderwerpen: milieu, klant, informatieverstrekking, bestuur, werknemers en gemeenschap. In het assessment worden onder meer vragen gesteld over hoe een bedrijf met medewerkers omgaat, welke stappen een onderneming zet om de klimaatcrisis te bestrijden en de manier waarop belangrijke keuzes worden gemaakt. Ieder onderdeel bestaat uit 20 tot 50 vragen. Het is belangrijk om die vragen kritisch te beantwoorden en dit samen met een team te doen. Het invullen van de vragenlijsten kan weken of maanden duren.

Soms is het antwoord nu nog onvoldoende. Houd daarom bij welk antwoord je nu geeft en welk antwoord wenselijk is. Zo is het mogelijk om te inventariseren welke stappen je nog moet zetten. Bij de vragen moet ook bewijsmateriaal worden geleverd. Bijvoorbeeld van de salarissen, hoe een interne procedure werkt of hoe het productieproces op gang komt. Na het invullen van alle vragen, wordt de score berekend. Je hebt minimaal 80 punten nodig om de aanvraag in te kunnen dienen. Als je dit aantal punten niet hebt behaald, is het eerst belangrijk om orde op zaken te stellen en te voldoen aan de strenge eisen van een B-Corp.

Toezeggingen formeel vastleggen

Heb je 80 punten behaald? Dan kun je een assessment laten verifiëren. Maar bij het assessment komen verschillende toezeggingen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het toezeggen van meer diversiteit op de werkvloer, meer inclusie of klimaatvriendelijker werken. Dergelijke zaken moet een B-Corp verplicht vastleggen in statuten. Het is daarom belangrijk om alle voornemens op papier te zetten en je daaraan te houden. Zo wordt wettelijk vastgelegd wat een bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid, arbeidsrecht en transparantie.

Assessment laten verifiëren

Daarna volgt de verificatie. Een analist zal de hele vragenlijst bekijken en vragen om bewijzen die je antwoorden ondersteunen. Tijdens het telefonisch gesprek worden er nog aanvullende vragen gesteld en moet je extra documentatie aanleveren. Daarna teken je de B Corp Agreement en de Declaration of Interdependence. Daarna betaal je de jaarlijkse kosten.

Blijven verbeteren

Goed om te weten: een B-Corp certificering is maar drie jaar geldig. Je moet jezelf dus blijven verbeteren om positief bij te dragen aan het milieu, diversiteit en inclusie. Duurzaamheid staat niet stil. Daarom is het belangrijk iedere dag beter te worden. Blijf je score verbeteren om het certificaat te kunnen behouden. Dat is beter voor het bedrijf, de mens en het milieu.