Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Typegoedkeuring van modulaire woningen versnelt nieuwbouw

Op 24 april zullen Aedes-voorzitter Martin van Rijn en Jacos van Zelst – programmadirecteur Versnelling tijdelijke huisvesting bij het ministerie van BZK – voor het eerst een typegoedkeuring uitreiken aan zes bedrijven die complete modulaire woningen in de fabriek bouwen. 

Deze typegoedkeuring vormt een mijlpaal in de ontwikkeling van het modulair bouwen. Opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten kunnen er nu op vertrouwen dat deze in de fabriek gebouwde woningen voldoen aan alle eisen van de bouwregelgeving. Daarom hoeft straks niet meer elke woning op elke nieuwe plek weer afzonderlijk beoordeeld te worden. En dat leidt tot versnelling van de procedures, een belangrijke doelstelling van het woningbouwbeleid van minister De Jonge van BZK. Het leidt daarmee ook tot lagere kosten. Ook woningcorporaties juichen deze ontwikkeling toe.

De bouwbedrijven die nu met succes alle keuringen hebben doorlopen, zijn Barli, Daiwa Modular House Europe, De Groot Vroomshoop, Hodes Huisvesting, Startblock en Ursem Modulaire Bouwsystemen. Hun woningen komen kant en klaar uit de fabriek, wat op zich al tot veel kortere bouwtijden leidt. De woningen hebben een permanente kwaliteit, maar kunnen desgewenst ook verplaatst worden.

De typegoedkeuring bestaat uit een KOMO-certificaat en een erkende kwaliteitsverklaring. Om die te verkrijgen zijn alle tekeningen, specificaties en berekeningen van de bouwsystemen kritisch beoordeeld door de certificerende instellingen SKH en SKG-IKOB. Ook is het productieproces in de fabriek en de interne kwaliteitsborging beoordeeld en wordt dat in de toekomst via steekproeven gecontroleerd.

In een tweede fase van het project zullen ook nog de gebruikte installaties en de plaatsing van de woningen in een concreet bouwproject worden getoetst.

Foto's Flexwonen

Geplaatst in Nieuws
25 apr. 2024