Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Toekomst Terschelling centraal op symposium over water, landbouw en klimaat

Hoe kan een kwetsbaar Waddeneiland zich wapenen tegen zeespiegelstijging, verzilting en zoetwatertekorten? Die vraag staat centraal tijdens een openbare bijeenkomst op donderdag 22 mei waar Deltares, Wageningen Economic Research en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) de resultaten van het onderzoeksproject Toekomstperspectief Polder Terschelling op het Waddeneiland presenteren. Onderzoekers nemen je mee in de resultaten van een uniek onderzoeksproject naar een toekomstbestendige polder waarin natuur, landbouw, recreatie en waterbeheer samenkomen.

Klimaatverandering zet eiland onder druk

Door klimaatverandering staat in kustgebieden de beschikbaarheid van voldoende zoet water van goede kwaliteit onder druk. Ook op Terschelling leidt dit tot risico’s voor landbouw, natuur, recreatie en drinkwatervoorziening. De beperkte waterbronnen op het eiland vergroten de kwetsbaarheid. Het onderzoeksproject – mede gefinancierd via de nationale overheid, het Waddenfonds, provincie Fryslân en de eilandpartners – heeft tot doel handelingsperspectieven te ontwikkelen voor toekomstbestendig en zelfvoorzienend waterbeheer. Deze perspectieven moeten de beschikbaarheid van zoet water voor alle gebruikers en functies op het eiland waarborgen.

Living Lab Terschelling: van kennis naar maatregel

Binnen het zogenoemde Living Lab Terschelling werkt HVHL samen met studenten, onderzoekers en eilandbewoners aan klimaatadaptieve oplossingen. Door proeven, demonstraties en monitoring is kennis direct vertaald in maatregelen tegen verzilting, droogte en zoetwaterverlies. Een opvallend inzicht uit het project is de kwetsbare zoetwaterbel onder de polder. Deze dunne zoetwaterlaag, die rust op zouter grondwater, wordt bedreigd door zeespiegelstijging en verdroging. Vooruitdenken over beter benutten van zoetwaterbronnen, bestrijding van verzilting of aangepaste landbouw is essentieel.

Inspirerend voorbeeld voor Nederland

Volgens onderzoeker Mindert de Vries (HVHL) is de samenwerking uniek: “Bijna alle partijen die op het eiland met water te maken hebben, zitten samen aan tafel. Dat levert waardevolle inzichten op – niet alleen voor Terschelling, maar voor heel Nederland.” De Vries hoopt dat het symposium ook andere regio’s aanzet tot actie. “Terschelling laat zien hoe je door kennis, samenwerking en lokale initiatieven stappen kunt zetten naar robuust waterbeheer. Die lessen zijn breed toepasbaar.”

Actuele relevantie

De problematiek op Terschelling staat niet op zichzelf. Ook elders in Nederland – van Zeeland tot Groningen – wordt de impact van klimaatverandering op zoetwaterbeschikbaarheid steeds zichtbaarder. Dit project biedt handvatten en handelingsperspectieven voor andere kwetsbare regio’s. Media zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens de bijeenkomst op donderdag 22 mei in ET10 Midsland, Terschelling van 10:00-16:00 uur.