Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Officiële opening zonthermiepark Dorkwerd: een innovatieve mijlpaal voor Groningen

Gisteren is het zonthermiepark Dorkwerd officieel geopend door de commissaris van de Koning, René Paas. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de warmtevoorziening in Groningen. Het park is niet alleen het grootste zonthermiepark van Nederland, maar ook een voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen publieke en private partijen in een regio met een complexe historie.

Alternatief voor bodembronnen door aardbevingsrisico

De realisatie van dit zonthermiepark is een direct gevolg van het feit dat bodemwarmte bij de start van WarmteStad geen optie bleek vanwege de aardbevingsgevoeligheid in de regio. In plaats van terug te deinzen, is er gekeken naar alternatieve technieken. Daarmee is bij Dorkwerd gekozen voor zonthermie: een toekomstbestendige, veilige en betaalbare oplossing.

Jelmer Pijlman, Directeur van Novar: “We laten hiermee zien dat Groningen ondanks de gevoeligheden rond aardbevingen toch voorop kan lopen in de energietransitie. Dit project is een toonbeeld van innovatie, lef en samenwerking.”

Krachtenbundeling tussen overheid, publieke en commerciële partijen

Vanaf de allereerste fase is het project gedragen door een brede coalitie. WarmteStad – het publieke warmtebedrijf van de gemeente Groningen én Waterbedrijf Groningen – werkt hierin samen met ontwikkelaars Novar, K3 en technologiepartner TVP Solar.

“Een project van deze schaal en complexiteit realiseren, kan alleen als overheden, publieke nutsbedrijven en marktpartijen vanaf het begin intensief samenwerken,” aldus Dick Takkebos, Directeur van Warmtestad. “En dat is precies wat hier is gebeurd.”

Hoogwaardige technologie

Met het zonthermiepark worden straks 2.600 huishoudens in Groningen voorzien van duurzame warmte. Het park is gerealiseerd op een voormalig baggerdepot van K3, met een totale oppervlakte van 22 hectare. Hiervan is 12 hectare bestemd voor de zonthermie-installatie, terwijl de overige 10 hectare is ingericht als natuurgebied, volledig in lijn met het ecologisch inrichtingsplan.

Het park bevat 24.000 geavanceerde zonnecollectoren, geleverd door TVP Solar. Dankzij een unieke vacuümtechniek zetten deze collectoren zonlicht bijzonder efficiënt om in warmte, zelfs op bewolkte dagen of in de winter. De panelen verwarmen water tot zo’n 95°C, dat via buizen naar een buffervat op het terrein wordt gevoerd.

Warmte opslaan op de dag én per seizoen

Om flexibel in te spelen op de dagelijkse warmtevraag wordt de opgewekte zonnewarmte eerst tijdelijk opgeslagen in een buffervat van 6.000 m³ op het terrein van het zonthermiepark. Maar de grootste uitdaging zit in de seizoensverschillen: ’s zomers wordt veel warmte geproduceerd, terwijl de vraag juist in de winter piekt.

Daarom is er bij de WarmteCentrale Zernike een innovatieve ondergrondse seizoensopslag gerealiseerd. Voor de opslag wordt gebruikgemaakt van een ondergrondse warmtebron op ongeveer 175 meter diepte, waarin tot wel 230 miljoen liter warm water bewaard kan worden.

De werking is eenvoudig en krachtig: in de zomer wordt overtollige warmte in de ondergrond opgeslagen, om in de winter – wanneer de zon minder schijnt maar de vraag naar warmte hoog is – weer opgepompt te worden. Daarmee wordt slim omgegaan met het verschil tussen productie en verbruik, volledig afgestemd op het ritme van de seizoenen.

Toekomstgericht en maatschappelijk verantwoord

De opening markeert een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van duurzame energiesystemen in Nederland. Het project bewijst dat verduurzaming hand in hand kan gaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid, ecologische inpassing en innovatie – zelfs op locaties waar extra gevoeligheden spelen.