Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Nieuwe studie onthult doorbraak in potentie van elektrische luchtvaart

Tijdens de luchtvaartconferentie AIAA SciTech Forum presenteerde aerospace start-up Elysian samen met onderzoekers van de TU Delft een nieuwe gezamenlijke wetenschappelijke studie waarin ze aantonen dat batterij-elektrisch vliegen op veel grotere schaal kan bijdragen aan verduurzaming van de luchtvaart dan tot nu toe gedacht. Nieuwe ontwerpprincipes duiden op een fundamenteel groter potentieel van batterij-elektrisch vliegen en verwerpen eerdere begrenzingen rondom capaciteit, gewicht en afstand. Op basis van deze bevindingen ontwikkelt Elysian het allereerste 90-passagier, batterij-elektrisch vliegtuig dat in staat is om 800 km te vliegen, uitgaande van een batterijpakket met een energiedichtheid van 360 Wh/kg. Het doel is om operationeel te worden in 2033. Elysian is onderdeel van de Aerospace Innovation Hub aan de TU Delft.

De heersende consensus dat batterij-elektrisch vliegen alleen geschikt zou zijn voor kleine vliegtuigen, wordt betwist door twee wetenschappelijke artikelen, ‘A new perspective on battery-electric aviation, part I and II’ geschreven door Rob Wolleswinkel, Reynard de Vries, Maurice Hoogreef, en Roelof Vos. Het eerste wetenschappelijke artikel herziet aannames die leiden tot de huidige perceptie van de beperkte toepasbaarheid van batterij-elektrische vliegtuigen, en presenteert nieuwe ontwerpprincipes voor een batterij-elektrisch vliegtuig met 40-120 passagiers, in staat om tot 1000 km te vliegen. Het tweede wetenschappelijke artikel laat een ontwerp van een 90-passagier batterij-elektrisch vliegtuig zien dat in staat is om tot 800 km te reizen op batterijen, uitgaande van een batterij met een energiedichtheid van 360 Wh/kg.

Joris Melkert, docent Luchtvaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft: “We verwachten dat Elysian een belangrijke bijdrage zal leveren aan het ontdekken van de grenzen van batterij elektrisch vliegen door een verfrissend nieuwe kijk te nemen op de combinatie van technologie en ontwerp. We steunen hun systematische en wetenschappelijke aanpak van harte en kijken uit naar hun oplossingen voor de technologische uitdagingen die voor ons liggen.”

Lees het volledige verhaal en de beide papers op de website van Elysian Aircraft: www.elysianaircraft.com.

Geplaatst in Nieuws
15 jan. 2024