Negen nieuwe projecten in de Erfgoed Deal
In de achtste ronde van de Erfgoed Deal zijn negen nieuwe projecten toegevoegd aan het programma. Dit brengt het totaal aantal projecten nu op 51. Binnen de Erfgoed Deal maken verschillende partijen afspraken over het behoud en het gebruik van erfgoed bij de grote ruimtelijke opgaven van dit moment.
De negen nieuwe projecten zijn: Ringwalburg Burgh-Haamstede, Warmtetransitie Amersfoortse Binnenstad, Buurtschap Hooge Hunze, Waterharmonica Noorderbos Tilburg, Pionieren in de Peel, Archeologie Singelpark Oldenzaal, Di Boneiru, Pa Boneiru, Klimaatgeraamte Landfront Vlissingen en Artis: Ruimte voor Water in de Stad.
Erfgoed draagt bij aan oplossingen
Alle negen toegekende projecten zijn voorbeelden van een erfgoedinclusieve uitvoeringspraktijk die toekomstige plannenmakers zal inspireren. Erfgoed draagt in deze projecten bij aan maatregelen om bijvoorbeeld onze steden klimaatbestendig te maken, onze landbouw of energievoorziening te verduurzamen, de waterkwaliteit in natuurgebieden te verbeteren of om woonwijken een eigen karakter en identiteit te geven.
Geografische spreiding
Deze achtste ronde kent een mooie geografische spreiding van de projecten. Ze zijn te vinden van Groningen tot Zeeland, waar zelfs twee projecten plaatsvinden, en van Oldenzaal tot Amsterdam. Ook in deze ronde doet er weer een Caribisch project mee, deze keer op het eiland Bonaire. De initiatieven voor deze erfgoedinclusieve projecten komen van gemeenten, provincies en waterschappen. Kenmerkend voor Erfgoed Deals is dat er door medeoverheden integraal wordt samengewerkt met gebiedspartners, zoals erfgoed- en landschapsorganisaties, culturele instellingen en bewonersorganisaties, om erfgoed een stevige positie te geven in ruimtelijke plannen.
Investeren in erfgoed loont
Mirjam Wulfse, de voorzitter van de Erfgoed Deal stuurgroep, over deze ronde: “Ik ben er trots op dat de Erfgoed Deal zijn doel bereikt. De negen nieuwe Erfgoed Deals laten zien dat investeren in erfgoed aan de voorkant van ruimtelijke processen loont. Betere plannen, inbedding in de plaatselijke cultuur, meer betrokkenheid van bewoners en maatschappelijke organisaties leveren uiteindelijk een mooier dorp, stad of landgoed op. Wij kunnen zoveel leren van de cultuurhistorische vorming van onze leefomgeving, hoe we deze goed kunnen gebruiken, erop door ontwikkelen én hoe dat van invloed is op de kwaliteit van wonen, werken en leven. Ik spreek de wens uit dat deze mooie trend zich nog lang gaat voortzetten.”
Meer informatie over de toegekende projecten kunt u hier vinden.
Foto / Ringwalburg
Credits / Staatsbosbeheer