Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Nederlanders onderschatten hun waterverbruik drastisch

Nederlanders onderschatten massaal hoeveel water ze dagelijks gebruiken, terwijl waterbesparing steeds urgenter wordt. Zeven op de tien Nederlanders hebben een verkeerde inschatting van hun waterverbruik en meer dan de helft denkt dat dit zelfs driemaal lager ligt dan het daadwerkelijke verbruik, zo blijkt uit onderzoek van GROHE. Om het bewustzijn over waterverbruik te vergroten, ondersteunt GROHE een extreme roei-expeditie van Team Ocean: vanaf mei roeit dit team zonder begeleiding in zo’n zes tot acht weken 4.500 kilometer over de Stille Oceaan, van Monterey (Californië) tot Hawaii, met een waterverbruik van slechts zes liter per persoon per dag – twintig keer minder dan het Nederlandse gemiddelde van 141 liter per dag. 

Uit het wereldwijde ‘GROHE Water Insights 2025' onderzoeksrapport naar waterverbruik blijkt dat consumenten over de hele wereld hun waterverbruik drastisch onderschatten. In Nederland maakt slechts 13,5% van de Nederlanders een juiste inschatting van het gemiddelde waterverbruik in NederlandHoewel 62% van Nederland aangeeft bewust om te gaan met water, onder meer vanwege de verwachting dat waterschaarste in ons land zal toenemen, is de realiteit dat een groot deel van de bevolking niet precies weet hoeveel water zij dagelijks gebruiken.

Christian Götter, General Manager GROHE Nederland: "Drinkwater wordt steeds schaarser, zelfs waar we dachten dat het onbeperkt was. Bij GROHE voelen we de verantwoordelijkheid om watergebruik efficiënter en duurzamer te maken. Ons onderzoek toont aan dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun dagelijks waterverbruik. Daarom is waterbewustzijn cruciaal. Net zoals Team Ocean spaarzaam omgaat met hun beperkte watervoorraad, willen wij consumenten helpen bewuster water te gebruiken. We zijn trots op onze samenwerking met Team Ocean, omdat zij met hun extreme expeditie laten zien wat mogelijk is met minimale middelen. Een kleine aanpassing, zoals je douchetijd verkorten van negen naar vijf minuten, kan al een groot verschil maken. Kleine veranderingen als deze hebben een enorme impact op watergebruik als iedereen zich hier bewust van wordt.”

 ‘Aquawareness’ aanjagen met roei-expeditie

Wilco van Rooijen, ervaren expeditieleider en lid van Team Ocean, begrijpt de misvattingen die Nederlanders hebben wel. “Je denkt niet dagelijks na over hoeveel liter water er door je handen gaat bij drinken, koken, douchen en wassen”, aldus Van Rooijen. “We zijn in Nederland gewend aan overvloed, maar dat kan de komende jaren snel veranderen. Volgens de VN leven wereldwijd al 2,3 miljard mensen in landen met waterschaarste en Nederland krijgt hier de laatste jaren steeds vaker mee te maken. Samen met GROHE willen we met onze expeditie ‘Aquawareness’ aanjagen en laten zien dat zuiniger met water omgaan niet alleen noodzakelijk is, maar ook haalbaar met de juiste technologie en gedragsverandering."

Vanaf mei roeit Team Ocean, zonder externe begeleiding, dag en nacht door over de Stille Oceaan, vanaf hun vertrekpunt in Monterey (Californië) tot hun aankomst in Hawaii, 4.500 kilometer verder. Niet alleen zullen ze zes tot acht weken non-stop roeien, ze gebruiken daarbij maximaal zes liter water per persoon per dag. Van Rooijen: “We gebruiken verschillende methodes om hier zowel van te drinken als ons eten mee voor te bereiden. Met deze expeditie willen we samen met GROHE bijdragen aan een grotere bewustwording rondom efficiënt waterverbruik en oplossingen voor de toekomst.”

Bereidheid water te besparen

Veel Nederlanders willen wel bewuster met water omgaan. Kostenbesparing (36,2%) is de belangrijkste motivatie, gevolgd door milieubewustzijn (22,3%) en de zorg voor toekomstige generaties (21,4%). Toch blijken de aanschafkosten van waterbesparende technologieën voor veel mensen een struikelblok, ondanks de besparingen op lange termijn. Inmiddels heeft 21,3% van de Nederlanders al waterbesparende voorzieningen, zoals zuinige douchekoppen en toiletten, terwijl 30% op bepaalde plekken maatregelen heeft getroffen en 17,7% dit binnenkort van plan is. Dit wijst op een groeiende bereidheid om duurzamer met water om te gaan, mits de juiste ondersteuning en prikkels worden geboden.