Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Eneco gaat kosten herverdelen van teruggeleverde energie

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens met zonnepanelen snel gegroeid. Een goede ontwikkeling voor de energietransitie. Tegelijkertijd zijn daardoor de kosten verbonden aan het terugleveren van energie ook toegenomen. Deze wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. In eerste instantie met een verhoging van het maandelijkse vastrecht bij het afsluiten van een nieuw stroomcontract voor klanten met zonnepanelen. In de zomer wordt deze vastrecht verhoging vervangen voor een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur (kWh) gaan betalen.

Eneco wil de kosten van het terugleveren van energie op een overzichtelijke en eerlijke wijze doorberekenen aan de klant met een vast tarief per kWh teruggeleverde stroom. Zo betaalt de klant alleen voor de daadwerkelijk teruggeleverde stroom. Naar verwachting kan Eneco dit begin van de zomer gefaseerd invoeren voor alle klanten die een nieuw stroomcontract afsluiten en bestaande klanten met een variabel contract. Eneco is van plan de terugleverkosten door te berekenen zolang de salderingsregeling van kracht is.

Tot de invoering van het tarief per teruggeleverde kWh, geldt dat klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten bij Eneco € 6,- meer vastrecht per maand gaan betalen. Daarnaast ontvangen zij voortaan een terugleververgoeding van 5 cent per kWh voor stroom die zij netto terugleveren.

Aanpassen van ons energieverbruik

Met de vergroening van ons energiesysteem is het van belang dat we anders gaan kijken naar ons energieverbruik. Stroomverbruik op momenten dat er volop duurzame energie voor handen is, wordt steeds belangrijker. Wanneer dit niet mogelijk is, krijgt een energieleverancier te maken met extra kosten. Deze ontstaan onder andere doordat klanten met zonnepanelen in de zomer terugleveren op momenten dat de stroom op de groothandelsmarkt goedkoop is en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter wanneer die duurder is.

Ondanks de extra kosten die nu ontstaan voor huishoudens met zonnepanelen, blijft het nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen en bij te dragen aan de energietransitie. De terugverdientijd is relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarbij geldt dat je terugleverkosten kunt beperken door zoveel mogelijk de opgewekte stroom ook direct te verbruiken.

Geplaatst in Nieuws
11 mrt. 2024