Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de stad

Op donderdag 4 april vierden DierenPark Amersfoort, de Gemeente Amersfoort en GroenLeven de opening van de grootste zonnecarport van de stad. De 522 zonnepanelen tellende carport staat boven op het parkeerdek van het dierenpark en zal 15 procent van alle stroom voorzien. “De opgewekte stroom gaat onder andere naar de olifantenstal, de Dierkeuken en de restaurants geleid”, licht Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid van DierenPark Amersfoort toe. “Op een zonnige zomerdag leveren de panelen zelfs het hele stroomverbruik van het park.” Het Kinderpanel van DierenPark Amersfoort stak symbolisch de groene stekker in elkaar waarmee de werking van de zonnecarport is aangekondigd.

DierenPark Amersfoort trekt samen op met GroenLeven, die de zonnecarport heeft ontwikkeld en gerealiseerd. “De opgewekte energie wordt niet teruggegeven aan het net, maar wordt direct ingezet voor het welzijn van onze dieren en het comfort van onze bezoekers”, legt de duurzaamheidscoördinator van het dierenpark uit. Met achttien laadpunten voor elektrische auto’s in de parkeergarage kunnen bezoekers hun auto’s opladen met zonne-energie. Struik: “Dit is inmiddels in werking getreden, met een terugverdientijd van de investering in slechts zes jaar.” Naast de carport bevinden zich sinds 2022 negentig zonnepanelen op het dak van het Honderdduizend Dierenhuis. Met deze duurzaamheidsinvestering benadrukt DierenPark Amersfoort haar toewijding aan een betere toekomst voor mens, dier en milieu.

De parkeergarage van DierenPark Amersfoort stamt uit 2019 en bestaat uit hergebruikt staal en beton. Door de zonnecarport op een bestaand parkeerdek te realiseren, wordt de beschikbare ruimte van het DierenPark optimaal benut. “We hebben niet de volledige oppervlakte van het parkeerdek gebruikt, maar het aantal panelen is juist afgestemd op het energiegebruik van het park”, legt Jens van der Laan, Head of Energy Solutions GroenLeven uit. “We zien zonnecarports die afgestemd zijn op het huidige en toekomstige eigen verbruik en laadbehoefte als enorme kans in de energietransitie die wordt geremd door een vol netwerk.”

Er ligt een landelijke motie klaar om zonnecarports op grootschalige parkeerplaatsen te verplichten en stimuleren. Van der Laan: “Met het oog op het huidige formatieproces kan het nog enige tijd duren voordat deze motie wordt omgezet in concrete wetgeving. Daarom willen wij alvast gemeentes en provincies oproepen om hier zelf stappen in te ondernemen door te kijken naar kwaliteits- en veiligheidsstandaarden bij projecten als Dierenpark Amersfoort, maar ook naar lokale stimuleringsmaatregelen voor zonnecarports zoals in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Drenthe die zonnecarports bereikbaar maken voor lokale ondernemers.”