Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Denemarken nodigt toeristen uit om deel te nemen aan natuurbehoudende projecten

In de toekomst kunnen vakantiegangers helpen bij het onderhoud van de wateren van het 370 vierkante meter grote marine natuurpark Lillebælt tussen Jutland en het eiland Fyn. Door middel van boekbare producten, dragen ze bij aan natuurbehoud en kunnen tegelijkertijd van hun vakantie genieten.

Om het ecologisch evenwicht in het grootste natuurpark van Denemarken, Lillebælt Nature Park (Kleine Belt), te bewaren, ontwikkelden de Deense Raad voor Economische Ontwikkeling, de bestemmingen Trekantområdet, Fyn en Lillebælt Nature Park en 16 publieke en private partners een project om regeneratieve vakantie-ervaringen te ontwikkelen.

Er start een proefreis voor dit project en de regio zoekt Nederlandse en Duitse toeristen om hieraan deel te nemen. Deelnemers moeten vooral houden van actieve natuurervaringen en de handen uit de mouwen willen steken. Alle activiteiten worden begeleid. De kosten voor het verblijf in natuurpark Lillebælt worden vergoed. 

De volgende vier proefproducten worden als eerste uitgeprobeerd.

1. Vissen op krab in zee en op het strand

Het aantal krabben in Lillebælt Nature Park neemt toe en dreigt het zeegras, dat zo belangrijk is als leefgebied voor jonge vissen, te vernietigen. Om het evenwicht in het ecosysteem te herstellen, wordt op krab gevist. Daarna bereidt men gezamenlijk het eten boven het kampvuur: er is pizza met krabvlees en zeewier.

2. Zeegras planten 

Zeegras is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem; het vormt een habitat voor schaaldieren, waterslakken, mosselen en vissen. Men bindt zeegras in bundeltjes langs een touw in het water, zodat duikers het later makkelijker onder water kunnen uitplanten. De dag eindigt met zeewiercake en koffie rond het kampvuur. 

3. Het bouwen van kunstmatige viscrèches 

Toeristen bouwen kleine schuilplaatsen of kunstmatige viscrèches om jonge vissen te voeden en te beschermen tegen grotere roofdieren. Aan het einde van de activiteit komt iedereen samen bij het kampvuur om op te warmen, te eten en te drinken.  

4. Herstel natuurlijke waterloop 

Voor het herstellen van de rivier Møllebækken bij de plaats Middelfart, kunnen toeristen helpen om ongeveer 100 ton stenen en grind langs de loop te verspreiden en bomen langs de oevers te planten om optimale leefomstandigheden voor forel en andere vissen te creëren. De dag eindigt met kampvuur en eten en drinken. 

Gezinnen met oudere kinderen, vrienden, stellen of alleenstaanden kunnen zich voor deze reis aanmelden. Het project vindt plaats op 6 en 7 mei 2024. Kijk voor meer informatie op www.visitdenmark.com

Geplaatst in Nieuws
20 mrt. 2024