Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

De stoomtrein in de Efteling wordt elektrisch

De stoomtreinen die iedere dag op een route van zo’n drieënhalve kilometer passagiers vervoeren door de Efteling, worden in de toekomst elektrisch aangedreven. Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief Aagje, 55 jaar geleden, rijden de treinen op steenkool. De Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030 en zelfs klimaatpositief in 2032. Om deze ambitie waar te maken is het noodzakelijk om de treinen duurzamer te maken. De Efteling zal de huidige stoomlocomotieven dan ook stapsgewijs elektrificeren. De eerste zal tijdens de komende Winter Efteling worden geïntroduceerd. Het uiterlijk van de treinen blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. Om de nostalgische ervaring van een ritje in de stoomtrein zoveel mogelijk te benaderen zullen showeffecten worden toegevoegd. Zo blijft de Efteling Stoomtrein Maatschappij gewoon de Efteling Stoomtrein Maatschappij. 

Huidige beleving behouden

Bij het vernieuwde ontwerp wordt de nostalgische sfeer en daarmee de huidige beleving zoveel mogelijk behouden. Dat was een belangrijk uitgangspunt in de opdracht voor de leverancier en smalspoor-specialist Alan Keef Ltd uit Herefordshire, Verenigd Koningkrijk. “We kijken er enorm naar uit om onze jarenlange ervaring en passie in te zetten voor dit prachtige project bij de Efteling”, vertelt Patrick Keef, Managing Director in dit familiebedrijf. “Het is echt een bijzondere opdracht, waarbij we onze ruime ervaring in het elektrificeren van treinen goed kunnen inzetten. Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde.” Alan Keef Ltd is geen onbekende voor de Efteling. In 1991 bouwde deze Britse leverancier de vierde en laatste locomotief voor de Efteling Stoomtrein Maatschappij, Trijntje. Het familiebedrijf is een autoriteit op gebied van smalspoor en vierde recent haar 50-jarig bestaan.


Geplaatst in Nieuws
22 apr. 2024