Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Circulariteit plastics in Europa neemt toe, koploperspositie Nederland onder druk

In Europa neemt het gebruik van gerecycled plastic als grondstof voor nieuw plastic fors toe; met 70% sinds 2018. Plastic productie in Europa is daarmee voor 13.5% circulair, halverwege de 2030 ambitie van 25% circulair plastic zoals vastgelegd in de ‘Plastic Transitie’ Routekaart.

In Nederland wordt 38% van het ingezamelde plastic afval gerecycled. Daarmee doen we het met België, Duitsland en Spanje beter dan het Europese gemiddelde van 26.9. Voor het eerst werd in Europa meer plastic afval gerecycled dan dat dit werd verbrand of gestort. Ondanks deze mijlpaal, blijft de hoeveelheid plastic afval die wordt verbrand ook alsmaar groeien. Vooral ook in Nederland waar de hoeveelheid plastic afval die werd verbrand met 22% groeide. 

Dit zijn enkele opvallende zaken uit de tweejaarlijkse rapportage van Plastics Europe, ‘The Circular Economy for Plastics: A European Analysis. Het geeft een uitgebreid overzicht van productie, conversie, consumptie en afvalbeheer van plastics in Europa, inclusief een stand van zaken van productie van plastic uit niet-fossiele grondstoffen door het toepassen van verschillende recyclingtechnologieën.

Bekijk hier het volledige rapport.

Geplaatst in Nieuws
19 mrt. 2024