Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Boomfeestdag plantseizoen 2023-2024 afgesloten, beleefseizoen geopend

Kinderen kleurden hun leefomgeving groen

21 maart 2024: Het Boomfeestdag plantseizoen 2023-2024 zit er op. Leerlingen van groep 7 van basisschool de Hoeksteen in Landsmeer plantten gisteren de laatste bomen van dit seizoen. Stichting Nationale Boomfeestdag kan terugkijken op een heel mooi plantseizoen. Kinderen door heel Nederland hebben vele duizenden bomen en struiken geplant én hebben door leuke lessen over bomen en bossen te volgen, ontdekt hoe geweldig bomen zijn.

Het plantseizoen werd door Stichting Nationale Boomfeestdag op de derde woensdag in november 2023 in Amstelveen afgetrapt. Daar werden tussen de sportvelden bomen en struiken geplant door 150 kinderen. Zij werden daarbij geholpen door onder meer demissionair minister Christianne van der Wal, de gedeputeerde van provincie Noord-Holland en de wethouder van gemeente Amstelveen. Vanaf dat moment zijn er in bijna alle gemeenten van Nederland Boomfeestdagen georganiseerd door gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en andere initiatiefnemers.

67 jaar Boomfeestdag

Marleen van den Ham is directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij kan met trots concluderen dat de Boomfeestdag na 67 jaar nog altijd volop wordt gevierd. “Dat zoveel gemeenten, scholen, natuurorganisaties en vrijwilligers zich inzetten om met kinderen bomen te planten en hen te laten leren en ervaren hoe belangrijk bomen zijn, is hartverwarmend. Ook steeds meer bedrijven zien dat het planten van bomen met kinderen een goede investering in de toekomst is. Door de kinderen nu zelf op een leuke manier met bomen en bossen in aanraking te brengen, profiteert heel Nederland daar later van.”

Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025

Het plantseizoen wordt nu gesloten omdat de rustperiode van de boom voorbij is. De bomen komen binnenkort uit een soort winterslaap, hun sapstroom komt weer op gang en bomen hebben dan al hun energie nodig voor het maken van blaadjes, bloemen en vruchten.

Ondertussen wordt achter de schermen alweer gewerkt om alles klaar te maken voor het Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025. Dat seizoen start op woensdag 20 november 2024. We vieren dan de feestelijke opening in Echten (provincie Drenthe). We sluiten het aankomende plantseizoen af op woensdag 19 maart 2025. “De 67ste editie van de Nationale Boomfeestdag wordt een bijzondere”, aldus Van den Ham. “Onze moederorganisatie Staatsbosbeheer bestaat 125-jaar en dat gaan we vieren. Het thema voor dit nieuwe Boomplantseizoen is ‘Van boom tot bos’”.

Boomfeestdag beleefseizoen

En tot die tijd rustig aan? “Nee, zéker niet….! Het Boomfeestdag plantseizoen is dan wel gesloten maar het Boomfeestdag beleefseizoen staat voor de deur. Kinderen kunnen nu met hun leerkrachten gaan ontdekken hoe bomen gaan groeien, en welke planten en dieren er in en rondom bomen in de straat en in het bos leven. Onze Bomenmap biedt daarvoor heel veel leuke weetjes en bijna 100 inspirerende opdrachten. Of scholen kunnen er op uit met een boswachter of NatuurWijzer om zo te ervaren wat bomen voor mensen en de aarde doen.”

Geplaatst in Nieuws
21 mrt. 2024