Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Aircobezit niet toegenomen

Ondanks de stijgende zomertemperaturen en het extremere weer, is het totale aircobezit het afgelopen jaar niet toegenomen. Dat blijkt uit jaarlijks terugkerend onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal. Het gebruik van een (mobiele) airco om te koelen in de zomer kost extra stroom. Milieu Centraal deelt daarom tips om het huis koel te houden zonder airco.

Bezit van airco’s 

Het totale aircobezit is niet gegroeid ten opzichte van 2023: 1 op de vier Nederlanders heeft een airco. Wel is er een verschuiving te zien in het type airco binnen de groep Nederlanders met één airco: het merendeel van die groep heeft nu een vaste split-unit in plaats van een mobiele airco. Joanneke de Jongh, energie-expert bij Milieu Centraal, legt uit: “Vaste split-units worden soms ook gebruikt om in de winter het huis te verwarmen, wat gas bespaart. Gebruik de airco echter zo min mogelijk voor koeling in de zomer, dat zorgt voor extra stroomverbruik.”

Energieverbruik airco

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft (55%) van de Nederlanders vindt dat de airco te veel energie gebruikt. Actief koelen met een airco vraagt altijd extra energie en veroorzaakt extra CO2-uitstoot. De Jongh: “De vraag is of die energie nuttig gebruikt wordt. Met goede isolatie en buitenzonwering verlaag je de kans op oververhitting van een woning met 80%.” Zeker voor een mobiele airco geldt dat deze veel stroom vraagt en juist op hete momenten niet goed koelt. Een ventilator gebruikt 20 keer minder stroom en is ook in aanschaf veel goedkoper.

Een koel huis zonder airco

Hitte in woon- en slaapkamers is te voorkomen door buitenzonwering te plaatsen. Alle zonwering aan de buitenkant van een raam werkt goed: screens, luifels, zonnescherm, schaduwdoek of parasol. Ook helpt het om dak, buitenmuren en ramen goed te isoleren en bomen en groen te planten rondom het huis. Houd bij heet weer overdag alle zonwering, ramen, deuren en gordijnen goed dicht en zet alles weer open als het buiten afkoelt.

Meer tips voor een koel huis in de zomer: Tips: zo hou je het huis koel in de zomer

Geplaatst in Nieuws
20 jun. 2024