Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

95% warmtepompbezitters raadt warmtepomp aan

Ruim 95% van de woningeigenaren die sinds 2022/2023 een warmtepomp hebben, is tevreden en raadt anderen een warmtepomp aan. Dat is een van de meest opvallende uitkomsten van de enquête van Installatiemonitor. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Techniek Nederland en Netbeheer Nederland onderzochten hoe bezitters van een warmtepomp het installatieproces ervaren.

De Installatiemonitor is het eerste grote onderzoek naar de prestaties van (hybride) warmtepompen in Nederlandse woningen. De enquête werd eind 2023 gehouden onder 1.800 warmtepompeigenaren. 1.274 deelnemers hebben een hybride warmtepomp en 522 een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. De resultaten van de enquête zijn voorgelegd aan 3 experts van RVO, Milieu Centraal en Techniek Nederland.

Hoge tevredenheid

Volgens de experts laat het onderzoek een goed beeld van de praktijk zien. Zij zijn positief verrast over de uitkomsten. Joanneke de Jongh (energie-expert bij Milieu Centraal): “In 2021 deed Milieu Centraal ook onderzoek onder warmtepompeigenaren. Van die respondenten was 7 op de 10 tevreden. In dit onderzoek is dat zelfs 95%.”

Vooraf goed informeren

Een andere uitkomst die de warmtepompexperts positief vinden, is dat mensen zich vooraf goed informeren voordat ze een warmtepomp aanschaffen. 54% heeft al veel kennis voordat ze een warmtepomp aanschaffen.

Kosten minder belangrijk

Ook de motivatie voor de keuze van een warmtepomp valt op. Tom van Aalten (adviseur duurzame warmte bij RVO): “De meeste deelnemers aan deze enquête vinden de kosten minder belangrijk. Terwijl de markt juist aangeeft dat dit het belangrijkste aspect is.” Uit deze enquête blijkt dat onafhankelijk willen zijn van (Russisch) aardgas op 1 staat; meestal is dat veel lager.

Wat leren we van deze ervaringen?

Uit de enquête blijkt dat mensen niet per se op zoek zijn naar mogelijke verduurzamingsoplossingen in het algemeen. Thomas Piessens (programmamanager energietransitie bij Techniek Nederland): “De aanschaf van een warmtepomp blijkt net als bij zonnepanelen vaak een op zichzelf staand doel. De oplossing is vooraf al bepaald.”

Joanneke herkent dit: “Weinig mensen hebben vooraf een breed plan voor hun woning. Bij Milieu Centraal komen mensen op het onderwerp warmtepomp binnen. Wij ververwijzen ze dan naar andere verduurzamingsmogelijkheden, zoals isoleren en ventileren. Er zijn ook mensen die besluiten te verduurzamen en dan op zoek gaan naar de oplossingen. Uiteindelijk komen we allemaal uit bij een duurzaam huis, dat van het aardgas af is.”

Bekijk hier alle uitkomsten van de Installatiemonitor.