Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Zonnepanelen zijn de afgelopen maanden opnieuw fors in prijs gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Doe Duurzaam onder installateurs van zonnepanelen. De gemiddelde prijs per wattpiek voor zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, bedraagt nu slechts 96 cent. Voor een set van 16 zonnepanelen betaal je gemiddeld zo’n 6.500 euro.

Weinig interesse van consumenten

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd al bekend dat de prijzen voor zonnepanelen erg laag waren, zegt Danny Oosterveer, onderzoeker bij Doe Duurzaam. “Tegelijkertijd hoorden we uit de branche dat magazijnen nog altijd overvol waren. Ook hoorden we verhalen van installateurs die faillissement hadden aangevraagd. Vraag en aanbod waren duidelijk nog niet in balans. Reden voor ons om dit te onderzoeken.”

Prijzen zonnepanelen kelderen

Uit de data blijkt dat de prijzen sindsdien nog flink zijn gedaald. De gemiddelde aanschafprijs per wattpiek daalde tot onder de 1 euro, tot liefst 96 cent. De duurste installateur uit het onderzoek rekende 1,53 per wattpiek. De goedkoopste offerte noteerde slechts 66 cent per wattpiek. Voor een set van 16 zonnepalen, inclusief omvormer en installatie, vroeg deze installateur slechts 4.400 euro.

Bij consumenten heerst onzekerheid, installateurs zijn optimistisch 

Ondanks de lage prijzen happen consumenten nog niet toe. Steeds meer energiemaatschappijen rekenen een terugleverheffing voor bezitters van zonnepanelen. Dat zorgt voor onzekerheid onder consumenten. Daarnaast nadert de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling.

“Als je naar deze cijfers kijkt, dan zijn die zorgen ongegrond”, aldus Aljo Hartgers, onderzoeker bij Doe Duurzaam. “De afname van de aanschafprijs heeft de terugverdientijd verkort tot slechts 5 jaar. Met een terugleverheffing komt hier nog een jaar bovenop.”

Zonnepaneleninstallateurs zijn zelf een stuk optimistischer over de terugverdientijd. Gemiddeld communiceren zij dat zonnepanelen binnen 2 jaar en 11 maanden worden terugverdiend. “Hoewel de terugverdientijd korter is dan ooit, is de terugverdientijd die installateurs communiceren wel erg rooskleurig”, aldus Oosterveer. 

Voor dit onderzoek is bij 46 installateurs een offerte opgevraagd voor de plaatsing van zonnepanelen en omvormer, inclusief installatie. De prijzen per wattpiek zijn inclusief omvormer en installatie, en exclusief btw. De dataverzameling heeft plaatsgevonden van december 2023 tot en met januari 2024.

Geplaatst in Blogs
25 jan. 2024