Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Wildlife Film Festival Rotterdam 2024 opent de 10e editie met een ode aan de nieuwsgierige natuurliefhebber

ROTTERDAM (4-10 NOV), WAGENINGEN (13-17 NOV), ONLINE (5 NOV – 5 DEC) & LOKAAL (4 OKT – 10 NOV)

De tiende editie van Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) gaat op 4 november van start met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden: een inkijk in het leven van de natuurliefhebber die altijd maar tuurt, bevraagt, telt en staaft. Tijdens de tiende editie van WFFR kun je je een week lang laten verwonderen door natuurfilms van over de hele wereld.

De Verwonderaars

WFFR’s openingsfilm De Verwonderaars van Rik van der Linden is een ode aan de waarnemer en een antropologisch onderzoek naar deze specifieke ondersoort van homo sapiens. Verwonderaars zijn al die mensen die oog hebben voor de natuur vlakbij. De mensen die tellen, turven en staven. Die vragen, lezen, gaan lopen, vertragen… weer kijken, weer turven, weer staven, en alsmaar blijven vragen. Ze beheren, beschermen, planten en zaaien. Zo oogsten ze alsmaar meer ontzag voor de kracht en pracht van de natuur. Maar: wie zijn deze mensen? En wat drijft hen te doen wat ze doen?

Kruisbestuiving van kennis

Filmmaker Rik van der Linden maakte eerder de serie Grijsgroen (2022), waarin hij de stad als nationaal park herontdekt. De Verwonderaars is zijn eerste natuurdocumentaire voor het witte doek en gaat tijdens WFFR 2024 op 4 november in wereldpremière.

Rik van der Linden: “In 2020 besloot ik mij als filmmaker in dienst te stellen van de natuur. Uit urgentie over het verlies van leven én uit enthousiasme, omdat ik steeds meer oog kreeg voor de natuur in mijn directe omgeving die alsmaar transformeert. Gaandeweg leerde ik dat we onze kennis over de biodiversiteit in Nederland te danken hebben aan de amateur, wat letterlijk ‘liefhebber’ betekent: mensen zoals jij en ik. De verwonderaars in deze documentaire hebben hun verrekijker en vergrootglas uitgeleend en mij getoond welke wonderen zij zien.”

Bekijk hier de trailer.

Zoetwater, wolven en vlinders

Het volledige programma van deze jubileumeditie van WFFR staat vanaf 1 september online. Zoals de wereldpremière van In De Biesbosch: Natuur in Beweging (Nederland, 2024). In deze film van Bas Kakes krijg je een kijkje in de wereld van alles dat in De Biesbosch leeft. Na eeuwen van industrie in de regio, werd het gebied in 1994 een nationaal park. Nu is de Biesbosch een zoetwatergetijdengebied dat wereldwijd uniek is. In Among the Wolves (Tanguy Dumortier en Olivier Larrey, Frankrijk, 2023) dromen kunstenaars Yves en Olivier ervan om de wolf beter te leren kennen. Ze verschuilen zich wekenlang geduldig in een kleine hut, zodat ze de roedel kunnen bewonderen en uiteindelijk ieder individu kunnen identificeren. In Butterfly Journey (Paul Phelan, VS, 2024) staat het mysterie van vlinders centraal. We volgen de reizen van de blauwe tijgers in Australië en de monarchvlinders in Noord-Amerika en Mexico: een verhaal van aanpassing en overleving.

Wildlife Film Festival Rotterdam

Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) vertoont jaarlijks de beste en meest impactvolle films over de natuur uit binnen- en buitenland. Met de speciale Flamingo Award erkent het festival uitmuntende prestaties in elf categorieën. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Flamingo Award Ceremony op 9 november 2024 in de Arminius Kerk in Rotterdam. De jury wordt binnenkort via de website bekendgemaakt.

De tiende editie van Wildlife Film Festival Rotterdam vindt plaats van 4 t/m 10 november 2024 in filmtheater Cinerama. De films zijn van 5 november t/m 5 december ook online te bekijken. Film- en natuurliefhebbers kunnen dit jaar ook in Wageningen genieten van WFFR ’24. Wageningen Wildlife is van 13 t/m 17 november in het Heerenstraat Theater.

Tien jaar WFFR

Ter ere van het speciale jubileumjaar is er een nieuw programmaonderdeel: WFFR Lokaal. Van 4 oktober t/m 10 november brengt het festival de mooiste natuurfilms naar alle stadsgebieden van Rotterdam. Zo is er altijd een filmhuis, buurthuis of wijktheater in de buurt met een filmvertoning, waardoor WFFR toegankelijker is voor alle Rotterdammers.

De early bird kaartverkoop start op 1 september via www.wffr.nl. De reguliere kaartverkoop start op 6 oktober. Houd voor het programma de website en social media in de gaten en blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geplaatst in Blogs
25 jun. 2024