Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Verwen je valentijn met duurzame rozen uit Nederland

Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven? De mooiste rozen komen uit Nederlandse kassen. Het zijn rozen die je met een ge-rust hart kunt kopen, want ze worden met liefde, vakmanschap en op de duurzaamst mogelijke manier geteeld, met aandacht voor mens en milieu.

Met een bos Nederlandse rozen haal je bloemen van topkwaliteit in huis. De gelukkige aan wie je ze cadeau doet op Valentijnsdag, kan er zeker van zijn dat de rozen bij een goede verzorging zeker twee weken mooi blijven in de vaas. Dat is te danken aan de inspanningen van de Nederlandse rozentelers. Zij telen alleen de beste rozensoorten, zoals Avalanche+ en RedNaomi!, prachtige rozen die bekend staan om hun grote bloemknoppen en lange houdbaarheid.

In de teelt ligt de focus op een zuinig gebruik van energie, water en voedingsmiddelen voor de planten. Zo doen telers er alles aan om steeds meer energie te besparen. Er zijn al rozenteeltbedrijven die geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van hun kassen, maar in plaats daarvan zonnewarmte opslaan en zoveel mogelijk groene stroom inzetten. Ook maken rozentelers gebruik van energiezuinige LED-lampen om de bloemen te belichten tijdens donkere perioden.

Biologische gewasbescherming

Het water dat de rozen krijgen, wordt gezuiverd zodat het daarna opnieuw te gebruiken is. Voor het beschermen van de bloemen tegen ziekten en schadelijke insecten zetten telers ‘goede beestjes’ in. Chemische gewasbeschermingsmiddelen maken daarmee dus plaats voor biologische gewasbescherming. Wist je trouwens dat de planten waaraan de rozen groeien, wel acht tot negen jaar meegaan, terwijl dat vroeger slechts vier jaar was? Ook in dat opzicht is de Nederlandse roos een bloem die lang meegaat.

Miljarden rozen per jaar

Nederland telt in totaal 130 hectare kassen met rozen. Het merendeel van die bloemen vindt via bloemenveiling Royal FloraHolland hun weg naar de bloemenwinkels, groothandels, tuincentra en supermarkten. Op jaarbasis verhandelt Royal FloraHolland 3,2 miljard rozen. In de aanloop naar Valentijnsdag worden op de locaties van de bloemenveiling zo’n 152 miljoen rozen verhandeld. Daarvan is 16% afkomstig van Nederlandse rozentelers. Het betreft hier het premiumsegment.

Lees hier alle weetjes over Nederlandse rozen.

Geplaatst in Blogs
12 feb. 2024