Verduurzaam je huis met deze tips
Een duurzaam huis is goed voor je energierekening, het milieu en de waarde van je huis. Door een paar kleine toevoegingen en aanpassingen maak je je huis een stuk duurzamer. Met onderstaande tips maak je een goed begin:
Laat je gevel impregneren
De eerste tip is om je gevel te laten impregneren, eventueel na het laten reinigen van je gevel. De gevel van je huis heeft dagelijks te maken met vervuiling door het weer, algen, mos en roet, wat de gevel kwetsbaar maakt voor schade en vochtproblemen. Dit is op zijn beurt weer te merken aan je (energie)rekening, omdat je huis minder goed geïsoleerd is en je schade moet oplossen. Door je gevel impregneren zorg je voor een vuilwerende en waterafstotende laag, die je gevel beschermt tegen schade en vocht en zorgt voor een duurzamere buitenkant van je huis.
Zorg voor goede isolatie
Een van de belangrijkste tips voor een duurzamer huis is je huis goed laten isoleren. Het goed laten isoleren van je huis is een grote investering, maar op zowel korte als lange termijn zie je dit terug op je rekening en verdien je het zelfs terug. Je isolatie verbeteren is een van de effectiefste manieren om duurzamer te gaan wonen. Je huis beter isoleren doe je bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbelglas en door de muren, vloer en het dak beter te isoleren.
Maak slim gebruik van zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen is een slimme manier om je huis te verduurzamen. Je bespaart niet alleen flink op je energierekening door deze vorm van energieopwekking, maar zonnepanelen zijn ook nog eens goed voor het milieu omdat er nauwelijks milieubelastende stoffen vrijkomen. Ook het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering, maar uiteindelijk levert het je vrijwel gratis energie op en je huis wordt ook nog eens meer waard. Kies de kant van het dak waar zo veel mogelijk zonlicht op komt, zodat je er zo veel mogelijk gebruik van kunt maken.
Van gas naar warmtepomp
Overstappen van gas naar warmtepomp is één van de effectieve manieren om je huis duurzamer te maken. In Nederland zijn we al op weg naar gasvrije huizen, dus nu is het moment om een warmtepomp te laten installeren en volledig van gas af te gaan. Een warmtepomp zorgt met elektriciteit voor verwarming.
Om volledig van gas af te gaan is het ook belangrijk dat je kiest voor een elektrische of inductiekookplaat. Dit is een duurzamere manier van koken dan op gas en maakt samen met de warmtepomp van je huis een gasvrij huis.
Vervang oude apparaten
Oude apparaten, zoals een oude wasmachine of koelkast, slurpen veel energie. Vervang daarom je oude apparaten voor energiezuinige en duurzame opties, te herkennen aan het energielabel, het liefste met A+++. Bespaar makkelijk energie en geld en maak duurzame keuzes als je nieuwe apparaten gaat kopen.
Door bovenstaande tips te gebruiken maak je je huis een stuk duurzamer. Het zijn dan wel wat grotere investeringen, maar dit verdien je terug op de energierekening, waarde van je huis en ecologische voetafdruk.