Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Steeds meer consumenten kiezen voor duurzame verf

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, streven veel consumenten ernaar om in alle facetten van hun leven milieuvriendelijke keuzes te maken. Een opvallende trend is de groeiende voorkeur voor duurzame verf. Steeds vaker wordt er gekozen voor verfproducten die het milieu minder belasten. Deze verschuiving kan deels worden toegeschreven aan het groeiende bewustzijn van milieukwesties en aan een algemeen verlangen naar meer natuurlijke producten.

Groeiend bewustzijn van de impact van consumentenkeuzes

De stijgende populariteit van duurzame verf kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. De groeiende interesse in natuurlijke producten met een lage impact op het milieu lijkt een van de belangrijkste te zijn. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn meer en meer cruciale aspecten bij de productkeuze. Een van de redenen waarom consumenten de overstap maken naar duurzame verf is de aantrekkingskracht van natuurlijke ingrediënten.

Traditionele verfproducten bevatten vaak schadelijke chemicaliën en andere toevoegingen die niet alleen nadelig zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van degene die het aanbrengt. Milieuvriendelijke opties daarentegen maken gebruik van biologisch afbreekbare ingrediënten zonder veel oplosmiddelen. Hierdoor wordt de negatieve impact op zowel de aarde als de gebruiker aanzienlijk verminderd.

Duurzaamheid begint bij de bron 

Er worden steeds strengere regels en voorschriften opgesteld voor verffabrikanten om de impact op het milieu en de gezondheidsrisico’s te beperken. Dit kan fabrikanten ertoe aanzetten om meer duurzame producten te ontwikkelen om aan de regelgeving te blijven voldoen.

Aangezien steeds meer consumenten én professionals de duurzame verf omarmen, kan dit de markt positief beïnvloeden. Er komt meer vraag en fabrikanten worden gestimuleerd om milieuvriendelijkere producten te ontwikkelen en aan te bieden. 

De kracht van eenvoud

Terwijl de vraag naar duurzame verf stijgt, is de industrie continu op zoek naar innovatieve oplossingen. Nieuwe technologieën en onderzoeken worden ingezet om de duurzaamheid van verf verder te verbeteren. Zo zien we de opkomst van eco-vriendelijke pigmenten, verbeterde (na-vul)verpakkingen en zelfs verf op basis van gerecyclede materialen. Maar, soms zit duurzaamheid hem juist in teruggaan naar de basis: nauwelijks kunstmatige of schadelijke toevoegingen, maar enkel ingrediënten van natuurlijke oorsprong

Een mooi voorbeeld van zo’n duurzame verf is Zweedse houtverf. In Zweden gebruiken ze al eeuwenlang een natuurlijk, eeuwenoud verfrecept dat zich jaar op jaar opnieuw bewijst in het grillige Zweedse klimaat.

Ook onder de Nederlanders blijft deze verf niet onopgemerkt en groeit de populariteit van dit unieke product. De verf bevat ingrediënten van natuurlijke oorsprong zoals tarwe- en roggemeel, lijnolie en aardpigmenten.

Langdurige resultaten zorgen voor minder afval

Een ander aantrekkelijk aspect van duurzame verf is de belofte van langdurige resultaten en minder afval. Traditionele verven kunnen na verloop van tijd afbladderen en vervagen. Bladderende, chemische verfresten belanden in het milieu en opnieuw verven is vaker nodig.

Een kwalitatief goede verf met een duurzaam resultaat biedt weerstand tegen veroudering. Dit betekent niet alleen minder vaak verven, maar ook minder verf-afval. Als de verf ook nog in een duurzame verpakking zit, wordt de ecologische voetafdruk van verfprojecten aanzienlijk verminderd. Bijkomend voordeel: minder verf aankopen is ook gunstig voor de portemonnee op de lange termijn.

Geplaatst in Blogs
20 feb. 2024