Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Nieuwe Lenteland boerderij start in Gelderland

Lenteland laat zien dat regeneratieve landbouw op grotere schaal mogelijk is

Lenteland opent dit voorjaar de vierde regeneratieve boerderij in Nederland in Lochem, Gelderland. Met 45 hectare is dit de grootste boerderij, waarmee de coöperatie laat zien dat deze manier van boeren ook op grotere schaal mogelijk is. Lenteland zet hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij gaat namelijk fungeren als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa. 

Regeneratieve landbouw op grote schaal is mogelijk 

De nieuwste Lenteland boerderij is met 45 hectare de grootste tot nu toe. Dat biedt enorme mogelijkheden voor de boeren-ondernemers die hier aan de slag gaan. Anne van Leeuwen en Ricardo Cano Mateo van Bodemzicht starten vanaf deze maand op deze plek, samen met Daan Houwers en Roos Burger. Anne van Leeuwen: “Wij gaan hier laten zien hoe je ook op grotere schaal gezond eten kunt produceren terwijl je ecosystemen herstelt. We willen hier ‘zo veel mogelijk leven’ met ‘zo veel mogelijk productie’ combineren in een toekomstbestendig landschap.”

Internationale leerplek

Voor iedereen die aan de slag wil met regeneratieve landbouw is de boerderij een belangrijke plek. Anne van Leeuwen: “Hier kun je ervaren waar regeneratie over gaat. We helpen allerlei verschillende mensen om aan de slag te gaan met regeneratie door middel van cursussen, presentaties, rondleidingen, residenties en workshops. Ons doel is om lokale, nationale en Europese boeren, chefs, kunstenaars, politici en wetenschappers met elkaar in contact te brengen om te ontdekken op wat voor manier ze kunnen bijdragen”.

Open model

De Lenteland boerderijen werken volgens een open model. Dit houdt in dat buurtbewoners en bezoekers kunnen meegenieten van de plek. Door een abonnement op de oogst, door de plek te bezoeken voor de winkel, een overnachting in het groen en allerlei activiteiten zoals velddiners en culturele programma’s. Ook is het mogelijk om mede-eigenaar te zijn van de boerderijen.

Veld-diners en voedselboscamping

Naast een oogst-abonnement kun je je ook opgeven voor de veld-diners die vanaf deze zomer worden georganiseerd. En als ’t wat laat wordt, blijf dan gerust slapen op de camping in het voedselbos. Roos Burger, een van de boerenondernemers: “Op de voedselboscamping ervaar je de boerderij van binnenuit. In de toekomst pluk je hier zo je ontbijt van de boom”.

Systeemverandering en regeneratieve landbouw 

Volgens Wouter Veer, oprichter van Lenteland is het steeds duidelijker dat ondernemers en burgers zelf de zo nodige systeemverandering in gang moeten zetten. Wouter: “Alleen op deze manier kunnen we garanderen dat we ook in de toekomst gezond en lekker voedsel uit onze eigen omgeving kunnen eten”. Anne van Leeuwen vult aan: “Met elkaar kunnen we gezonde voeding telen en tegelijkertijd leven terugbrengen op de plek: in de gemeenschap, de planten, dieren en in de bodem. Steeds meer boerderijen in Europa laten zien dat het mogelijk is.”

Het belang van een gezonde bodem 

Regeneratieve landbouw richt zich op het gezond maken van de bodem en het herstellen van het ecosysteem. De Lenteland boeren werken mee met de natuur, uiteraard zonder pesticiden en kunstmest. Ze verstoren de bodem zo min mogelijk en zorgen voor een grote diversiteit aan gewassen. Natuurlijke en culturele elementen worden in ere hersteld. Boeren-ondernemer Daan Houwers, zelf opgegroeid in de Achterhoek: “We willen de wilde gagel weer volop laten bloeien op de boerderij. Deze plant is kenmerkend voor het veengebied dat hier vroeger zat. En we brengen het coulisselandschap, dat zo kenmerkend is voor de Achterhoek, weer terug met houtwallen, elzensingels en hagen.”

Over Lenteland

Lenteland ontwikkelt samen met boeren en burgers regeneratieve boerderijen. Ze maken daarmee plekken beschikbaar voor ‘toekomstboeren’ die op deze manier voedsel willen produceren, maar geen toegang hebben tot grond. De boerderij levert aan de lokale markt en de gemeenschap rond de boerderij wordt betrokken bij de plek. Het zijn coöperaties waar iedereen mede-eigenaar van kan worden. Regeneratieve landbouw laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven.

Foto: De vier Lenteland boeren Daan Houwers Anne van Leeuwen Ricardo Cano Mateo en Roos Burger fotocredits Diane van der Marel

Geplaatst in Blogs
21 mrt. 2024