Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Een duurzaam bouwbedrijf starten: hier moet je aan denken

Denk je eraan om een eigen bouwbedrijf te beginnen? Dan is dit een mooi moment om na te denken over het starten van een duurzame ondernemer. De bouw biedt namelijk genoeg kansen om op een duurzamere manier aan de slag te gaan. Zo ben je een ondernemer die het verschil maakt voor mens, natuur en milieu. Want het is steeds belangrijker geworden om aandacht te hebben voor sociale en ecologische problemen, zoals de klimaatcrisis. Ook als timmerman, aannemer of schilder kun je je steentje bijdragen.

Eigen bouwbedrijf beginnen

Een eigen bouwbedrijf beginnen is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er moet van alles geregeld worden: een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de registratie bij de Belastingdienst. Zo krijg je een btw-nummer en als je als aannemer werkt, is het werven van goed personeel ook een uitdaging. Als timmerman of schilder werk je vaak zelfstandig en is het afhankelijk van je eigen keuzes hoe duurzaam je bezig bent. Zeker als je altijd in loondienst hebt gewerkt, kan het moeilijk zijn om de stap als zzp’er te wagen.

Ondernemen op een duurzame manier

Een bouwbedrijf beginnen is al moeilijk genoeg, maar het is een uitdaging om dit ook op een duurzamere manier te doen. Denk bijvoorbeeld na over het aanschaffen van een bedrijfsbus om de klussen uit te voeren. Laat je niet verleiden tot een diesel- of benzine bedrijfsbus, maar kies voor groen. Kies daarom liever voor een elektrische bedrijfsbus. Op die manier kun je je CO2-uitstoot al verkleinen. Er zijn ook andere stappen die je kunt zetten. Wil je bijvoorbeeld personeel aannemen? Geef dan ook gemarginaliseerde groepen eens een kans. Bijvoorbeeld mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Wees inclusief en divers. Neem mensen met een andere sociale achtergrond aan. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van werk aan vluchtelingen die nu hier proberen een leven op te bouwen.

Het is belangrijk om ook op een klimaatvriendelijkere manier aan het werk te gaan. Vaak liggen de kosten voor het inkopen van materialen en gereedschap ook hoger. Om deze reden is een bedrijfsfinanciering via Creddo het overwegen waard. Zeker wanneer het gaat om duurzame ondernemingen, kan de dienstverlener helpen met het financieren van de plannen en dromen rondom een duurzaam bouwbedrijf.

Stel jezelf doelen

De beste manier om een bedrijf te starten is door ondernemingsdoelstellingen te bepalen. Dit kun je doen door de SMART-methode te gebruiken. Maak je aanpak: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Beschrijf in begrijpelijke taal wat je precies als bouwbedrijf wil gaan doen en leg het belang ervan uit. Zeker als je gebruikmaakt van de diensten van een financier is het belangrijk om de duurzame ontwikkeling, lancering en commercialisering in het oog te houden. Een financier wil immers wel dat een bedrijf de kosten kan dragen. Maak ook gebruik van een SWOT-analyse, waarbij je je sterke en zwakke punten aangeeft en hoe je dit wil verbeteren. Deze analyse kun je ook loslaten op andere bouwbedrijven. Op die manier kun je beter bepalen wat er nodig is om een duurzaam bouwbedrijf te starten.

Denk ook aan duurzame materialen en gereedschap

In loondienst lagen de materialen en het gereedschap voor het grijpen. Maar nu is het de tijd om deze zaken zelf aan te schaffen. Daarbij is het wel het moment om een duurzamere keuze te maken. Uiteraard is het onvermijdelijk om elektrische apparatuur aan te schaffen, maar er kan wel gekeken worden naar welke impact dit heeft op het milieu, klimaat en de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van milieuvriendelijkere verf als je een schildersbedrijf begint. Of het duurzaam slopen van gebouwen. En vermijd het gebruik van dieselaggregaten of andere apparatuur die op fossiele brandstoffen loopt zoveel mogelijk. Op die manier is het al mogelijk de eerste stappen te zetten, Het kan best wat organisatietalent kosten om een duurzaam bouwbedrijf op te zetten. Denk aan de aanschaf van duurzame materialen en gereedschap, maar ook het bepalen van het uurtarief.

Starten met de onderneming

Daarna is het tijd om de onderneming te starten. Bepaal eerst een eerlijk uurtarief. Je mag zelf bepalen hoeveel geld je per uur wilt verdienen. Het is belangrijk daarbij rekening te houden met de concurrentie, maar ook het personeel een eerlijk salaris te betalen. Ook dat is onderdeel van de duurzame gedachte. Daarna is het tijd om opdrachten te zoeken. Veel beginnende ondernemers zijn bang dat ze wekenlang geen werk en inkomsten hebben. Die angst is niet nodig: het is de laatste jaren erg druk in de bouwsector. Begin met mond-tot-mondreclame of adverteer online. Op die manier is het mogelijk een vliegende start van je bouwbedrijf te realiseren.

Geplaatst in Blogs
28 mrt. 2024